Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä tiukentaa jälleen "ulkomaan agenttien" sääntöjä – evää oikeuden opettaa yliopistossa tai koulussa

Venäjän tiukennukset ”ulkomaan agenttien” toimintaan jatkuvat. Valtion yliopistoissa ja kunnallisissa kouluissa ei jatkossa voi opettaa henkilö, joka on nimetty "ulkomaan agentiksi".

Myöskään julkisrahoitteista tukea luovaan toimintaan ei voi jatkossa saada, jos on nimetty "ulkomaan agentiksi".

Asiaa koskeva esitys on hyväksytty duuman ensimmäisessä käsittelyssä. Lakiehdotuksen muutokset laajentavat luetteloa, jonka perusteella voidaan nimetä ulkomaan agentiksi.

Aiemmin nimeäminen on voinut tapahtua, jos Venäjän kansalainen saa rahaa ulkomailta ja osallistuu poliittiseen toimintaan Venäjällä.

Tiukennuksen myötä ”ulkomaan agentiksi” voidaan nimetä henkilöt, jotka saavat rahaa "tai muuta apua ulkomaisista rakenteista ilman oikeushenkilön muodostamista”. Asiasta kertoo venäläinen talouslehti RBK.

Käytännössä esimerkiksi ”Toimittajat ilman rajoja” -järjestön kanssa tekemisessä ollut voidaan nimetä "ulkomaan agentiksi" ja samalla evätä lupa opettaa valtion yliopistoissa ja kunnallisissa kouluissa.

Järjestöjä, joiden kautta tekemisissä oltuaan voi joutua leimatuksi, ovat esimerkiksi ”poliittiset kansalaisjärjestöt” ja ”kaikenlaiset kaupalliset trustit ja omistukset”.

Jo aiemmin ”ulkomaan agentin” on pitänyt esimerkiksi ilmoittaa kaikkialla, vaikkapa sosiaalisen median postauksissaan ja konferenssipuheenvuoroissaan olevansa ”ulkomaan agentti”.

Uusien tiukennusten mukaan ”ulkomaan agentit” eivät myöskään voi jatkossa osallistua asiantuntijana esimerkiksi ”kriittisten infrastruktuurien” ylläpitoon tai kehittämiseen.

Näillä viitataan moniin julkisiin palveluihin, sekä esimerkiksi passitietokannan kanssa työskentelyyn tai lennonjohtotyöhön.