Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helteet hellivät valtaosaa Suomea juhannusaattona jopa tukaluuteen asti – kesän lämpöennätys, lähes 29 astetta, meni rikki Kauhavalla

Kesän lämpöennätys on mennyt rikki Kauhavalla Etelä-Pohjanmaalla, kertoo Ilmatieteen laitos. Kauhavan lentokentällä lämpötilaksi on mitattu 28,9 astetta perjantaina kello 16.20.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Sini Tenhunen kertoo, että lämpötilat voivat juhannusaattona kohota monin paikoin vielä alkuiltaan saakka.

Helleraja on mennyt rikki suuressa osassa maata perjantaina, ja vähintään 25 astetta on ylittynyt Etelä-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle asti.

Tenhunen arvioi, että lauantai ja sunnuntai voivat olla vielä perjantaitakin lämpimämpiä päiviä. Hänen mukaansa perjantain lämpötilat "ovat lähinnä esimakua tulevasta."

– Ei näistä helteistä eroon pääse, sanoo Tenhunen.

Ilmatieteen laitos on antanut lauantaille helle- ja UV-säteilyvaroituksen valtaosaan maasta Lappia lukuun ottamatta. Sunnuntaina hellevaroitus ulottuu jo sinnekin.

– Tämä tulee olemaan hyvin tuskallinen viikko monille.

Korkeita lämpötiloja on mitattu perjantaina erityisesti Länsi-Suomessa. Iltapäivällä kello 16 jälkeen monella paikkakunnalla lämpötila nousi 27 asteeseen. Etelä- ja Itä-Suomessa lämpötilat olivat 26 asteen tuntumassa.

Luvassa 2000-luvun toistaiseksi lämpimin juhannus

Kuluvasta juhannuksesta on tulossa suurella todennäköisyydellä vuosituhannen toistaiseksi lämpimin. Päivystävän meteorologin Jani Parviaisen mukaan 30 asteen raja ei ole mennyt 2000-luvulla vielä kertaakaan rikki juhannuksena.

Tenhusen mukaan harvinaista on jo se, että helleraja ylittyy sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä.

Viimeksi yli 30 asteen juhannushelteitä koettiin vuonna 1999, jolloin lämpömittarit näyttivät reilusti yli 30 astetta.

Juhannusyöstä on tulossa suhteellisen lämmin. Yön alimmat lämpötilat ovat 15 asteen tienoilla maan etelä- ja keskiosissa. Lapissa on viileämpää, ja meteorologi Henri Nymanin mukaan yön lämpötilat voivat laskea siellä alle kymmenen asteen.

Metsäpalovaroitus on voimassa paikoin eteläisessä Suomessa ja Lapissa. Varoitus on perjantaina voimassa Uudellamaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Ahvenanmaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa ja Ylitorniossa, Pellossa ja Rovaniemellä. Lauantaina metsäpalovaroituksia on voimassa laajemmin.

Perjantaina Suomessa syttyi jo maastopaloja. Kymenlaaksossa Pyhtäällä maastoa ehti palaa iltapäivällä puoli kolmen jälkeen noin 1 500 neliön kokoinen alue ennen kuin pelastuslaitos sai maastopalon hallintaan.

Runsaan tuhannen neliön kokoinen alue paloi iltapäivällä Sauvossa lähellä asutusta. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin mukaan henkilövahinkoja palo ei kuitenkaan aiheuttanut.