Yön uutiskooste | Kaksi kuollut ampumisessa Oslossa, juhannusherkkujen hinta kallistunut

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Tilastot: Juhannusherkkujen hinnannousuissa suuria eroja - tuore kala kallistunut vuodessa roimasti

Ruoan hinnan kallistuminen näkyy juhannuksen perinteisten suosikkituotteiden hinnoissa. STT katsoi kuluttajahintaindeksistä, kuinka paljon suomalaisille tutut tuotteet ovat kallistuneet vuodessa.

Kuluttajahintaindeksin mukaan esimerkiksi tuoreen kalan hinta nousi toukokuussa liki 49 prosentilla vuoden takaisesta. Ruokamakkarat ja nakit kallistuivat vajaat 11 prosenttia. Oluen hinnannousu oli vuodessa puolestaan vain runsaan prosentin verran.

Luonnonvarakeskus on arvioinut, että kotitalouksien ruokalasku nousee 500 eurolla tänä vuonna. Hintojen nousujen taustalla on energian kallistuminen, mihin on puolestaan vaikuttanut Ukrainassa käytävä sota.

Yhä useampi hankkii kesäksi pihalleen kanoja

Yhä useampi suomalainen hankkii kesäksi pihalleen kanoja. Kesäkanojen suosio on ollut tasaisessa kasvussa jo noin kymmenen vuoden ajan, Luonnonvarakeskuksesta arvioidaan.

Taustalla on ainakin osittain suomalaisten lisääntynyt kiinnostus oman ruoan tuottamiseen eettisellä ja eläinystävällisellä tavalla. Kanat mielletään melko helppohoitoisiksi tuotantoeläimiksi, koska niiden hankinta on helppoa ja edullista.

Ilmiön kasvua vauhdittaa lisäksi sosiaalinen media, sillä sen kautta on helppo innostua kanoista.

Osa kesäkanojen ottajista ei kuitenkaan perehdy etukäteen riittävän hyvin kanojen hoitoon liittyviin asioihin. Esimerkiksi kanojen ruokintaan liittyy vielä paljon vääriä uskomuksia. Kanat tarvitsevat ravinnokseen proteiinipitoista rehua.

Kaksi kuollut ja useita haavoittunut ampumisessa Oslon keskustassa

Kaksi ihmistä on kuollut ja useita haavoittunut vakavasti ampumisessa Norjassa Oslon keskustassa. Poliisin mukaan ampuminen on tapahtunut keskustassa sijaitsevassa baarissa. Uutistoimisto NTB:n toimittajan mukaan ampuminen olisi tapahtunut London Pub -nimisen baarin ulkopuolella.

Twitterissä Oslon poliisi kertoo, että yksi ihminen on otettu kiinni pian tapahtuneen jälkeen. Alue on eristetty.

Ensimmäiset ilmoitukset ampumisesta tulivat kahden jälkeen yöllä Suomen aikaa.

Kahdentuhannen siirtolaisen joukko yritti Marokosta Espanjan Melillaan - 18 kuollut yhteenotoissa

Ainakin 18 ihmistä on kuollut, kun suuri joukko afrikkalaisia siirtolaisia yritti päästä Marokosta Espanjan Melillaan.

Noin kahdentuhannen ihmisen joukko lähestyi Melillaa varhain perjantaiaamuna, ja heistä 500 onnistui pääsemään rajavalvonta-alueelle leikattuaan aitaa pensassaksilla.

Rajan ylittämisyritystä seuranneessa yhteenotossa loukkaantui marokkolaisviranomaisten mukaan 140 turvallisuushenkilökuntaan kuuluvaa ihmistä sekä yli 70 siirtolaista. Espanjalaisen paikallishallinnon mukaan 49 espanjalaispoliisia loukkaantui lievästi. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa edustajainhuone seurasi senaattia ja hyväksyi odotetusti aselainsäädäntöpaketin

Yhdysvalloissa edustajainhuone hyväksyi perjantai-iltana Suomen aikaa odotetusti laajan aselakipaketin. Demokraattienemmistöinen edustajainhuone äänesti asiasta alle vuorokausi sen jälkeen, kun senaatti oli ensin äänestänyt lakipaketin puolesta. Edustajainhuoneessa lakipaketti hyväksyttiin äänin 234–193. Puolueensa rivistä poikkesi yhteensä 14 republikaaniedustajaa.

Vaikka lakipaketti on kompromissien tulos, kyseessä on ensimmäinen merkittävä muutos maan aselainsäädäntöön sitten vuoden 1994.

Presidentti Joe Biden on sanonut allekirjoittavansa lain heti, kun se tulee hänen pöydälleen. (Lähde: AFP)

Castren paransi asemiaan golfin naisten arvoturnauksessa

Suomalaisgolffari Matilda Castren paransi sijoitustaan Yhdysvalloissa pelattavan naisten LPGA-mestaruuskilpailun toisella kierroksella. Suomalainen on nyt sijalla 17, kun avauskierroksen päätteeksi hän jakoi sijaa 88.

Castrenin tulos on nyt yksi alle parin. Hän teki toisella kierroksella viisi birdietä.

Toisen kierroksen päätteeksi Suomen Sanna Nuutinen jakaa 121. sijaa ja karsiutui seuraavilta kierroksilta. Nuutisen tulos oli kahdeksan yli parin.

Kisaa johtaa Etelä-Korean Chun In-gee tuloksella 11 alle parin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka