Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintoloitsija ampui porttikiellon saaneen asiakkaan Kirkkonummella – tuomittiin taposta lähes kymmenen vuoden vankeuteen

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona vankeuteen ravintoloitsijan, joka ampui porttikiellon saaneen asiakkaan Kirkkonummella maaliskuun alussa.

Tuomittu mies oli perjantai-iltana töissä omistamassaan Hullu Kukko -nimisessä ravintolassa, kun aiemmin porttikiellon saanut uhri saapui paikalle. Mies kehotti uhria poistumaan ravintolasta, mistä tämä hermostui ja alkoi huutaa.

Miehen mukaan uhri huusi "Nyt lähtee henki" ja samalla kyykistyi, jolloin mies ajatteli, että uhri ottaa esiin puukon tai muun aseen. Oikeudelle mies kertoi pelänneensä uhria tämän aiemman aggressiivisen käytöksen takia sekä siksi, että hän tiesi tällä olevan aiempaa väkivalta- ja henkirikoshistoriaa.

Mies huusi ravintolassa olleelle puolisolleen, että tämä käynnistäisi valvontakamerat ja menisi heti ravintolan takahuoneeseen suojaan paikalla myös olleen miehen pojan kanssa. Miehen mukaan uhri yritti syöksyä hänen poikansa ja tämän tyttöystävän päälle, jolloin mies otti valmiiksi ladatun pienoiskiväärin ovenkarmin päältä ja ampui.

Luodeista kaksi osui uhria päähän ja yksi oikeaan kylkeen.

Uhrilta ei löytynyt puukkoa tai muita aseita

Mies kiisti tapposyytteen ja sanoi toimineensa hätävarjelutilanteessa. Hän sanoi, ettei ollut koskaan eläessään pelännyt yhtä paljon ja halusi vain, että uhri lopettaisi hyökkäyksen.

Oikeuden mukaan uhri oli todistetusti aiemmin samalla viikolla käyttäytynyt ravintolassa niin, että ravintola oli pitänyt sulkea päiväksi. Lisäksi poliisit olivat useamman kerran hakeneet uhrin ravintolasta.

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka mies tiesi uhrin rikoshistoriasta ja aiemmasta käyttäytymisestä ravintolassa, ja vaikka uhri oli kohdistanut tilanteessa mieheen ja tämän läheisiin oikeudettoman hyökkäyksen, pienoiskiväärillä ampuminen uhria kohti ei ollut oikeutettua.

– Hyökkäys ei ole ollut sillä tavalla välitön, vaarallinen ja voimakas, että näin vakavan väkivallan tekeminen hyökkääjälle olisi oikeutettua. (Uhrin) ei ole osoitettu ravintolassa kohdistaneen keneenkään fyysistä väkivaltaa eikä hänellä ole osoitettu olleen minkäänlaista asetta tai muuta astaloa, käräjäoikeus katsoi tuomiossaan.

Oikeuden mukaan mies olisi voinut käyttää asetta vähemmän vaarallisella tavalla, kuten uhata uhria suusanallisesti aseen käyttämisellä tai ampua sillä kohdistamatta laukauksia kehenkään. Ja vaikka miehen tarkoituksena ei ollut tappaa, hänen täytyi oikeuden mukaan pitää uhrin kuolemaa lähietäisyydeltä ampuessaan ainakin menettelynsä todennäköisenä ja jopa melko varmana seurauksena.

Käräjäoikeus tuomitsi Tuomo Kalervo Heinonsalmen, 46, taposta, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta yhteensä yhdeksän vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen. Oikeuden mukaan mies säilytti ravintolassa ampuma-aselain vastaisesti pienoiskiväärin lisäksi myös valopistoolista muunnettua, ladattua haulikkoa sekä kaasupistoolia ja patruunoita aseisiin. Lisäksi hänen hallustaan löytyi yhteensä vajaat 11 grammaa amfetamiinia.