Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaliningradin kuvernööri: ”Päivä Moskovassa oli onnistunut, maa on kanssamme”

Kaliningradin kuvernööri Anton Alihanov oli keskiviikona päivän virkamatkalla Moskovassa neuvottelemassa Venäjän reaktioista Liettuan asettamiin EU-pakotteisiin. Pakotteet estävät noin 40-50 prosenttia maarahdista Venäjältä Kaliningradiin ja Kaliningradista.

Kuverööri Alihanov kuvaa neuvottelupäivää onnistuneeksi.

– Maa on kanssamme, kuvernööri toteaa.

Hän kertoo neuvotelleensa kuljetus- ja energia-asioista. Tiistaina hän viesti, että ensimmäiset vaihtoehtoiset rahdit ovat saapuneet. Pääosa Alihanovin viestistä tulee hänen Telegram-kanavallaan julkaistusta videosta, jossa hän kertoo neuvottelupäivän kulusta. Kanava on luotu 25. helmikuuta.

– Hyvää iltaa, täällä Anton Mihailov, Kaliningradin alueen kuvernööri, hän aloittaa. Alihanov istuu postauksessaan liikkuvassa autossa, turvavyö tiukasti kiinni, matkalla kohti lentokenttää. Valkoisen paidan ylänapit ovat auki, eikä kaulassa ole kravattia. Auto liikkuu, välillä on töyssyjä ja jarrutuksia ja ympärillä näkyy Moskovan levät kadut, autoja ja rakennuksia.

Alihanov kertoo, että on keskustellut keskushallinnon virkailijoiden kanssa ja he ymmärtävät Kaliningradin ongelmia.

Hän sanoo puhuneensa liikenteestä Pietarista, Leningradin alueelta (Pietarin maakunta) ja Baltiasta Kaliningradiin. Hän kertoo neuvotelleensa tariffeista, joissa ilmeisesti on tärkeä ”desit null adin” eli ”10.01”-tariffi. Se on koskenut maarahtia ja hän yrittää neuvotella samoja hintoja merikuljetuksille.

Alihanov kertoo neuvotelleensa myös Kaliningradin alueen energia-asioista ja vakuuttaa, että Kaliningradin näkökanta on ymmärretty. Hän sanoo puhuneensa kaasuasioista, resursseista ja ”strategisista asioista”. Kuvernööri antaa ymmärtää, että heinäkuussa asioiden pitäisi selvitä.

Keskeinen sanoma on, että hän on ollut ratkomassa tavaroiden kauttakulkua Kaliningradiin ja Kaliningradista, sekä energiaresursseista ja niiden riittävyydestä omalla alueellaan.

Venäläismedia on kertonut aiemmin, että EU tarkastelee parhaillaan, onko Kaliningradin tapauksessa, jossa estyy emämaasta tavaroiden kulku, riittävä peruste päättää Liettuan asettamat EU-pakotteet.

– Huomenna olen kotona. Jos on jotain uutta, palaan linjoille.

Liettuan ilmoitettua pakotteiden käytäntöön panosta Venäjä reagoi vahvasti ja uhkasi vastatoimilla Liettuaa. Venäjä kutsui myös Venäjän EU-suurlähettilään puhutteluun. EU on asettanut pakotteita Venäjää vastaan, koska tämä hyökkäsi Ukrainaan.

Uutissuomalaisen julkaisemia Kaliningradiin liittyviä viime viikkojen uutisia löydät täältä, täältä, täältä ja täältä.