Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet Itämerellä – lämmin sääjakso on ollut levälle suotuisa

Kesäkuun helteiset päivät ovat lisänneet sinilevähavaintoja Itämerellä ja rannikkoalueilla, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) sinileväkatsauksessaan.

Myös osassa sisämaan vesistöistä ovat sinilevähavainnot lisääntyneet, mutta alueelliset vaihtelut ovat suuria.

Sinileväkukintoja on Syken mukaan ajankohtaan nähden aiempaa enemmän Pohjois-Karjalassa, Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Etelä-Pohjanmaan alueilla. Sen sijaan esimerkiksi Kaakkois-Suomessa ja Pirkanmaalla ovat havainnot vähentyneet aiempaan nähden. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla ei levää Syken mukaan juuri esiinny.

Myös Lapissa on tehty ensimmäiset sinilevähavainnot tänä kesänä. Lapin ely-keskuksen mukaan ensimmäiset havainnot tehtiin juhannuksena.

Rannikkoalueilla levähavaintoja

Yleisesti Syke arvioi, että järvien levätilanne on vakaa. Lämpimät sääolot ovat nostaneet pintavesien lämpötiloja sekä sisämaassa että merialueilla, mikä on Syken mukaan myös luonut sinilevälle aiempaa suotuisammat olosuhteet.

Levää on havaittu aiempaa enemmän Saaristomeren rannikkoalueilta, mutta myös muilta Suomen rannikkoalueilta on tehty levähavaintoja.

Järvivesien pintalämpötilat ovat Syken mukaan useita asteita pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintavesi on noussut 20–24 asteeseen.

Sinilevä voi aiheuttaa terveyshaittaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan varsinkin lasten ja lemmikkien tulee pysyä poissa vedestä, jossa on sinilevää.