Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi poisti häiriköijiä drag-satutuokion aikaan Helsingin keskustakirjasto Oodista – entinen perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja kiistää liittyvänsä häiriköintiin mitenkään

Helsingin poliisi kertoi Twitterissä poistaneensa perjantaina yhdessä järjestyksenvalvojien kanssa häiriköitä keskustakirjasto Oodista.

Oodissa oli menossa Helsinki Prideen liittyvä drag-satutuokio, jota häiriköimään ilmestyi uhkaavasti käyttäytyneitä ulkopuolisia. Helsingin Sanomat uutisoi, että paikalla oli ainakin kahdeksan poliisin yksikköä ja moottoripyöräpoliisi poistamassa paikalla olleita muutamaa kymmentä mielenosoittajaa, jotka myös jakoivat sukupuolivähemmistöjen vastaisia lentolehtisiä.

Helsingin Sanomat haastatteli paikalla ollutta apulaispormestari Paavo Arhinmäkeä (vas.), joka kertoi nähneensä mielenosoittajilla "hakaristejä ja papin liperit".

STT löysi Telegram-ryhmän, jossa häiriköinti tiettävästi koordinoitiin. Ryhmässä oli 99 jäsentä, ja siellä jaettiin myös linkkejä kielletyn uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktiivien perustamaan Partisaani-uusnatsijulkaisuun. Ryhmässä puhuttiin transsukupuolisista ja drag-artisteista erittäin alatyylisesti.

Telegram-ryhmässä kuvissa näkyy puhumassa entinen perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja Toni Jalonen, joka vuonna 2020 kohautti julistautumalla Virossa pidetyssä etnonationalistisessa konferenssissa fasistiksi. Hän joutui eroamaan tehtävästään, mutta kiista säännöistä johti siihen, että perussuomalaiset perustivat uuden nuorisojärjestön.

Vanha nuorisojärjestö PS-nuoret joutui konkurssiin opetusministeriön ryhdyttyä perimään valtionavustuksia siltä takaisin.

Telegram-ryhmän mukaan Jalonen on edelleen politiikassa aktiivinen, nyt etnisesti yhtenäistä Suomea ajavan Sinimusta liike -puolueen riveissä.

Sinimustalla liikkeellä oli taannoin oma kohunsa keskustakirjasto Oodin kanssa, kun puolue yritti järjestää siellä oman, "vain suomalaisille" tarkoitetun lukupiirinsä. Tilaisuudessa oli Partisaani-julkaisun mukaan tarkoitus lukea rotusodasta fantasioivaa 14 sanaa -kirjaa. Oodi kertoi Twitterissä peruvansa tapahtuman sen jälkeen, kun asia oli noussut julkisuuteen.

- - - - -

Korjattu aiempaa juttua kello 17.28: Telegram-ryhmässä koordinoitiin Oodin ulkopuolella järjestettyä mielenosoitusta, ei kirjaston sisällä tapahtunutta häiriköintiä. Lisäksi täydennetty, että Jalonen kiistää osallisuutensa epäiltyyn häiriköintiin.