Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä iski sota-alusten torjuntaan tarkoitetuilla ohjuksilla asutuskeskukseen Ukrainan rannikolla – Amnesty tutkii tähän mennessä 21 siviiliä tappanutta iskua

Venäjän heinäkuun ensimmäisenä päivänä tekemä ohjusisku Ukrainan Serhiivkan asutuskeskukseen on tappanut ainakin 21 siviiliä, tiedottaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnestyn tutkijat ovat selvittäneet iskua, jossa kuolleiden lisäksi 35 ihmistä on loukkaantunut. Viisi loukkaantuneista on edelleen tehohoidossa.

Amnestyn mukaan Venäjä käytti iskussa sota-alusten torjuntaan tarkoitettuja risteilyohjuksia. Paikallisten viranomaisten mukaan kyseessä on Kh22-meritorjuntaohjus, joka on potentiaalisesti hyvin epätarkka ja täysin sopimaton siviilialueilla käytettäväksi.

Järjestön tutkijat matkustivat Serhiivkaan, eivätkä löytäneet viitteitä siitä, että iskettyä aluetta olisi käytetty sotilastarkoituksiin.

– Nämä voimakkaat aseet ovat jälleen yksi esimerkki Venäjän asevoimien täydestä piittaamattomuudesta Ukrainan siviileihin, kun he aiheuttavat edelleen tarpeetonta kuolemaa ja tuhoa, Amnesty Internationalin vanhempi kriisineuvoja Donatella Rovera kuvailee tiedotteessa.

Venäläiset laukaisivat ainakin kaksi ohjusta keskiyön aikaan, joista ensimmäinen osui hotelliin ja tappoi kuusi siviiliä. Toinen ohjus osui asuinrakennuksen edessä olevaan rautakauppaan, tappaen 15 siviiliä.

Venäjän joukot ovat tappaneet ja haavoittaneet siviilejä lähestulkoon rutiininomaisesti hyökkäyssodan aikana Ukrainassa. Iskut siviilejä kohtaan ovat olleet joko tahattomia tai tahallisia.