Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies hakkasi ex-puolisonsa asunnossa olleen miehen leuanvetotangolla Helsingissä – syyte murhan yrityksestä kaatui

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut ehdottomaan vankeuteen miehen, joka hakkasi leuanvetotangolla entisen naisystävänsä asunnossa olleen miehen. Syyttäjä oli hakenut miehelle tuomiota murhan yrityksestä, mutta oikeus katsoi tämän syyllistyneen sen sijaan tapon yritykseen.

Kyse oli tapahtumista maaliskuussa Kannelmäessä. Miehellä ja hänen entisellä puolisollaan oli ollut riitaa, ja mies kertoi lähteneensä naisen asunnolle selvittämään, keitä muita paikalla oli.

Mies otti mukaansa kaverinsa sekä vajaan kolmen kilon painoisen leuanvetotangon, jolla hakkasi reiän naisen asunnon ulko-oveen. Reiän kautta hän sai ulko-oven avattua.

Päästyään sisälle mies oikeuden mukaan kävi uhrin kimppuun ja iski tätä ainakin 14 kertaa tangolla eri puolille vartaloa. Myös nainen sai tilanteessa vammoja, mutta käräjäoikeus hylkäsi miehen syytteen törkeästä pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan oli mahdollista, että leuanvetotanko oli osunut naiseen siinä yhteydessä, kun mies rikkoi asunnon ulko-ovea.

"Ei erityisen raaka tai julma teko"

Oikeus totesi tapahtumista ylipäänsä, että tilanne asunnolla oli kestänyt vain noin neljä minuuttia. Oikeuden mukaan mies oli toiminut ennemminkin kiihtyneessä mielentilassa kuin murhan tunnusmerkistön mukaisesti vakaasti harkiten.

Vaikka mies löi uhria useita kertoja leuanvetotangolla, oikeuden mukaan teko ei ollut murhaa koskevassa lainkohdassa tarkoitetuin tavoin erityisen julma tai raaka. Samoin näyttämättä jäi, että miehen nimenomainen tarkoitus olisi ollut surmata uhri.

Oikeuden mukaan miehen täytyi kuitenkin pitää uhrin kuolemaa menettelynsä todennäköisenä seurauksena, kun hän löi uhria painavalla tangolla useita kertoja pään alueelle. Näin ollen oikeus katsoi, että Kasimir Rafael Pohjanoksa, 32, syyllistyi tapon yritykseen. Siitä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta sekä vahingonteosta hänet tuomittiin 3,6 vuoden vankeuteen. Hänen kaverinsa sai osin samoista teoista 11 kuukautta ehdollista.

Oikeus antoi tuomionsa kesäkuun puolivälissä.