Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP alentaisi varhaiskasvatusmaksuja ja jatkaisi korotettua työmatkavähennystä

SDP esittää syksyn budjettiriihessä varhaiskasvatusmaksujen alentamista, esimerkiksi siten, että tulorajaa nostettaisiin 30–40 prosenttia.

– Tavallisen keskituloisen perheen varhaiskasvatusmaksu voitaisiin vähintään puolittaa tai painaa jopa lähelle nollaa, jos on kaksi- tai kolmilapsinen perhe, sanoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Suomi Areenan keskustelun jälkeen Porissa STT:lle.

Lindtmanin mukaan toimella olisi paitsi perheiden arkea helpottava myös työllisyyttä lisäävä vaikutus, koska se poistaisi kannustinloukkuja.

– Se ei olisi myöskään mahdottoman kallis julkisen talouden kustannusten kannalta, noin 100–150 miljoonaa euroa. Sillä olisi tehokkaat työllisyysvaikutukset ja apu menisi varmasti perille eikä jäisi väliportaisiin.

Kunnallisen varhaiskasvatuksen maksut alenivat viimeksi viime vuoden elokuussa, kun maksujen perusteena olevia tulorajoja nostettiin 31 prosenttia ja toisesta varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta perittävät maksut pienenivät.

Lindtmanin mukaan syksyn budjettiriihessä tärkeintä on löytää täsmätoimet, joilla helpotetaan hintojen nousun vaikutuksia kansalaisille.

– Nyt pitää varmistaa, että helpotus menee varmasti sinne, missä eniten apua tarvitaan: erityisesti lapsiperheet, pitkää työmatkaa kulkevat ja pieni- ja keskituloiset eläkkeensaajat.

Toisaalta keinojen pitää olla sellaisia, jotka eivät pahenna inflaatiota.

– Sen takia miljardiluokan huonosti kohdennettujen veronkevennysten kanssa pitää olla tarkkoja.

Työmatkavähennystä ylöspäin

SDP katsoo myös, että polttoaineiden hintojen nousun takia korotettua työmatkavähennystä on välttämätöntä jatkaa ensi vuonna.

– Olisimme valmiita edelleen tarkastamaan sitä ylöspäin. Se nostettiin 25 sentistä 30 senttiin kilometriltä, ja on täysin mahdoton ajatus, että se palautuisi ensi vuonna 25 senttiin, kun bensan hinta on niin paljon noussut.

Kolmas SDP:n tavoite budjettiriihessä ovat kohdennetut veronkevennykset pieni- ja keskituloisille palkansaajille.

– Toisaalta on pidettävä huolta, että veroratkaisussa ei unohdeta eläkkeensaajia.

SDP julkaisee oman toimenpidepakettinsa kokonaisuudessaan kesäkokouksessaan elokuussa.