Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yliopisto-opiskelijoista 70 prosenttia kokee korona-ajan heikentäneen hyvinvointiaan

Opetuksen ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus toteutti keväällä 2022 Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) tilaaman Etäopetuksen jäljet -tutkimuksen, jonka tuloksissa korostui poikkeusjärjestelyjen uuvuttavuus sekä puutteelliseksi jääneet yhteisöt.

Tutkimuksessa kartoitettiin koronapandemiasta seuranneiden poikkeusjärjestelyjen synnyttämiä oppimis- ja osaamisvajeita sekä poikkeusolojen vaikutuksia opiskelukykyyn, hyvinvointiin ja työelämäsiirtymiin yliopisto-opiskelijoiden näkökulmasta.

Kyselyyn vastasi kaiken kaikkiaan 667 yliopisto-opiskelijaa.

Opiskelijayhteisön moninaisuus näkyi tuloksissa selvästi: kokemukset etäopinnoista vaihtelivat. Osa koki hyötyneensä etäopintojen joustavuudesta. Toisaalta valtaosa opiskelijoista kertoi opiskelukykynsä heikentyneen ja oman oppimisensa kärsineen poikkeusjärjestelyjen aikana.

71 prosenttia vastaajista koki poikkeusjärjestelyjen heikentäneen hyvinvointiaan merkittävästi tai jonkin verran. 61 prosenttia vastaajista koki myös opiskelukykynsä heikentyneet vastaavasti.

Osaamisvajetta syntyi erityisesti ryhmässä opittavien taitojen osalta: opiskelijat kokivat, että muun muassa argumentaatio-, esiintymis- ja vuorovaikutustaidot olivat jääneet odotettua heikommiksi. Opiskeluyhteisö nähtiin myös tärkeänä opiskelukyvyn ylläpitäjänä.

Lisäksi opiskelijoiden kokema uupumus ja epävarmuus heijastui kokemuksiin tulevaisuuden työelämästä. Omien voimavarojen riittävyys työelämässä valmistumisen jälkeen huolestutti 65 prosenttia vastaajista. Lisäksi 37 prosenttia vastaajista oli epävarmoja siitä, vastaako oma tutkinto työelämän tarpeisiin.

– Nyt on erittäin tärkeää, että yliopistot ja päättäjät sitoutuvat korjaamaan syntyneitä osaamisvajeita sekä tukemaan opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia entistä vahvemmin, SYL:n puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev summaa.

Tutkimuksen tulokset julkaistaan kokonaisuudessaan alkusyksyllä 2022.