Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisävesien sinilevätilanne yhä keskimääräistä parempi, merialueilla havainnot lisääntyneet

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet merialueilla huomattavasti, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Tuoreen sinileväkatsauksen mukaan merialueilla on tällä viikolla tehty selvästi enemmän havaintoja kuin tähän aikaan viime vuosina. Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet niin Suomenlahdella kuin Pohjalahdellakin.

Alkuviikon satelliittikuvissa on havaittu runsaasti sinilevälauttoja Suomenlahden avomerialueilla Ahvenanmaan eteläpuolelta aina Kotkan eteläpuolella sijaitsevaan Suursaareen asti.

Selkämerellä sinilevälauttoja esiintyy osittain veteen sekoittuneena Ahvenanmaan pohjoispuolella sekä Selkämeren Suomen puoleisella avomerialueella rannikon suuntaisena vyöhykkeenä Merenkurkkuun saakka.

Meriveden lämpötila on noussut hieman viime viikosta Perämerellä ja Suomenlahdella. Muilla merialueilla lämpötilat ovat pysyneet samoina.

Sisävesillä erittäin runsaasti levää vain yhdellä havaintopaikalla

Sisävesillä sinilevätilanne on pysynyt keskimääräistä parempana, vaikka valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoilla tilanne on hieman heikentynyt lämpötilojen nousun myötä.

Toisaalta osalla havaintopaikoista tilanne on parantunut viime viikosta.

Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu vain yhdellä valtakunnallisella havaintopaikalla Vaalan Rokuanjärvessä Pohjois-Pohjanmaalla. Runsaasti levää on havaittu viidellä ja vähän levää 27 havaintopaikalla.

Järvien ja jokien vedet ovat ajankohtaan nähden Suomen ympäristökeskuksen mukaan keskimääräistä lämpimämpiä koko Suomessa, Pohjois-Suomessa jopa 2–3 astetta lämpimämpiä.

Etelä- ja Keski-Suomessa pintaveden lämpötilat ovat 20–25 astetta, maan pohjoisosissa 19–25 astetta ja pohjoisimmassa Lapissa 13–18 astetta.