Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtaosa suomalaisista katsoo onnistuneensa koronavirusepidemian torjunnassa hyvin – huonoimmat arvosanat rapsahtavat STM:lle ja aluehallintoviranomaisille

Suomalaiset antavat itselleen hyvät arvosanat koronavirusepidemian hoidosta, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisema tutkimus.

Suomalaisista noin kolme neljästä uskoo onnistuneensa koronaepidemian torjunnassa hyvin tai melko hyvin.

Selkeä enemmistö kansalaisista antaa hyvät arvosanat myös asuinkunnalleen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).

Noin joka toinen suomalainen kokee myös maan hallituksen onnistuneen hyvin.

Varauksellisimmin suomalaiset suhtautuvat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä aluehallintoviranomaisten onnistumiseen.

Vajaat puolet suomalaisista on tyytyväisiä sosiaali- ja terveysministeriön toimintaan koronaepidemian torjunnassa. Aluehallintoviranomaisten toimintaa hyvänä tai melko hyvänä pitää hieman yli 40 prosenttia suomalaisista.

Tyytyväisyys kaikkia tahoja kohtaan on suurempaa kuin tyytymättömyys.

Demarikannattajat tyytyväisimpiä

Hallituspuolueiden kannattajat suhtautuvat myötämielisesti etenkin hallituksen, STM:n ja THL:n toimintaan epidemian hoidossa. Oppositiopuolueiden tukijoista yli kolmannes taas antaa hallitukselle ja STM:lle huonot arvosanat.

SDP:n kannattajat ovat keskimääräistä tyytyväisempiä kaikkien tahojen toimintaan koronan torjunnassa. Erityisen tyytyväisiä demarikannattajat olivat maan hallitukseen: 94 prosenttia arvioi hallituksen onnistuneen hyvin tai melko hyvin epidemian hoidossa.

Tutkimuksen mukaan perussuomalaisten kannattajat tuntevat keskimääräistä vähemmän luottamusta lähes kaikkien tahojen toimintaa kohtaan. Erityisen tyytymättömiä he ovat maan hallituksen ja STM:n toimintaa kohtaan. Itseensä he kuitenkin luottavat suuresti, ja myös oma asuinkunta saa perussuomalaisten kannattajilta kelpo arvosanat.

Nuoret eli 18–30-vuotiaat ovat keskimääräistä vähemmän tyytyväisiä kaikkien tahojen toimintaan, myös omaan itseensä. Nuorista lähes kolmannes arvioi hallituksen hoitaneen epidemiaa melko tai erittäin huonosti.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä siitä, miten eri tahot ovat onnistuneet koronavirusepidemian hoitamisessa.

Haastatteluja tehtiin reilu tuhat. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja sen virhemarginaali on vajaat kolme prosenttia suuntaansa.