Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio ehdottaa: Kaikkien jäsenmaiden tavoiteltava kaasun kysynnän vähentämistä 15 prosentilla

EU-komissio ehdottaa, että kaikkien jäsenmaiden tulisi tavoitella kaasun kysynnän vähentämistä 15 prosentilla elokuun alusta maaliskuun loppuun. Asiasta kertoo EU-komissio tiedotteessa sekä komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiedotustilaisuudessa.

Vähennystä on tarkoitus verrata maiden keskiarvoiseen kaasun kulutukseen viitenä edellisenä vuonna samalla ajanjaksolla.

Hätätilanteessa komissio voisi rajoittaa kaasun kysyntää myös pakolla neuvoteltuaan jäsenmaiden kanssa. Tällainen tilanne voisi tulla eteen, jos olisi olemassa huomattava vaara vakavasta kaasupulasta tai poikkeuksellisen suuresta kaasuntarpeesta.

Komissio haluaa uudistuksen voimaan asetuksella. Tämä tarkoittaa sitä, että sitä on sovellettava kaikissa jäsenmaissa automaattisesti, kun asetus astuu voimaan.

Tavoitteilla komissio haluaa varmistaa jo nyt, että kaasua riittää myös talvella.

– Korvaamalla kaasua muilla polttoaineilla ja säästämällä energiaa tänä kesänä kaasua voidaan varastoida talveksi enemmän, komissio sanoo tiedotteessa.

Venäjän uskotaan jatkossakin rajoittavan kaasun toimittamista.

– Venäjä kiristää meitä. Venäjä käyttää energiaa aseena. Olipa kyse sitten osittaisesta tai kokonaisesta (kaasun) katkaisemisesta, Euroopan on oltava joka tapauksessa valmiina, von der Leyen sanoo.

Komissio toivoo jäsenmaiden aloittavan myös valistuskampanjoita

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tiistain ja keskiviikkona välisenä yönä, että Venäjän energiajätti Gazprom täyttää kaikki velvoitteensa "täysin" ja Eurooppa alkaa saada jälleen kaasua kaasuputken kautta. Saksaan johtava Nord Stream 1 -kaasuputki on ollut huoltokatkolla heinäkuun 11. päivästä lähtien.

Putin on myös sanonut, että jos pakotteisiin liittyviä kiistoja ei saada ratkaistua, kaasun tuontia rajoitetaan tiukasti. Erityisesti Saksa on ollut huolissaan siitä, vähentääkö Venäjä kaasutoimituksia kostona EU:n pakotteista, jotka Venäjälle on määrätty maan hyökättyä Ukrainaan.

Komission ehdotuksen mukaan jäsenmaiden on tehtävä suunnitelmansa kaasun käytön vähentämisestä syyskuun loppuun mennessä. Niiden on tämän jälkeen kahden kuukauden välein raportoitava komissiolle suunnitelman etenemisestä.

Jäsenmaille asetettujen tavoitteiden lisäksi komissio lisää jäsenmaiden riippumattomuutta venäläisestä kaasusta nopeuttamalla kaasun yhteisostoja EU:ssa.

Komissio on myös tehnyt suunnitelman, jossa esitetään jäsenmaille erilaisia toimenpiteitä, joilla ne voivat vähentää kaasun kysyntää. Komissio esimerkiksi suosittaa jäsenvaltioita aloittamaan valistuskampanjoita lämmityksen ja viilennyksen vähentämiseksi.