Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaakson mursu tulee esille Luonnontieteelliseen keskusmuseoon

Valtavasti kiinnostusta herättänyt Kymenlaakson mursu aiotaan laittaa esille Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen keskusmuseoon (Luomus). Asiasta tiedotteessa kertovan Helsingin yliopiston mukaan mursun on tarkoitus päätyä konservoituna museon yleisönäyttelyyn.

– Mursu on herättänyt paljon huomiota, ja siksi se tullaan konservoimaan yleisönäyttelyyn tarinansa kanssa. Luomuksessa mursu tulee säilymään parhaalla mahdollisella tavalla ja on tutkijoiden käytettävissä, sanoo eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen tiedotteessa.

Matkalla Korkeasaareen kuolleelle mursulle on tänään tehty ruumiinavausta Ruokavirastossa. Ruumiinavauksessa arvioidaan eläimen yleinen kunto ja ravitsemustila. Lisäksi mursusta kerätään näytteitä mahdollisten taudinaiheuttajien, kuten bakteerien, loisten ja virusten tutkimista varten.

Ruumiinavaus on edennyt ennakoitua hitaammin, mutta sen pitäisi kuitenkin valmistua tänään, tutkimusprofessori Antti Oksanen Ruokavirastosta kertoo STT:lle.

Mursusta saatujen dna- ja muiden näytteiden avulla mursun taustasta ja elinympäristöstä saadaan lisää tietoa, Helsingin yliopisto kertoo. Eläimen nahan, luiden ja dna:n avulla pystytään arvioimaan sen ikä, lähimmät geneettiset sukulaiset ja selvittämään elinympäristöä.

Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa on ennestään 1840-luvulta kaksi mursun luurankoa, joista toinen on yleisön nähtävillä, tiedotteessa kerrotaan.