Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helleaalto on moukaroinut osia Yhdysvalloista, viikonloppuna paahteen odotetaan kovenevan entisestään

Yhdysvalloissa on annettu osia maasta moukaroineen helleaallon vuoksi varoituksia jo yli sadalle miljoonalle ihmiselle, ja viikonloppuna paahteen odotetaan kovenevan entisestään. Monissa osissa maata lämpötilojen ja ilmankosteuden odotetaan nousevan tukahduttaviin korkeuksiin.

Helleaalto on kurittanut myös Eurooppaa ja johtanut siellä satoihin kuolemiin. Korventava sääilmiö alleviivaa sitä, miten ilmastonmuutos uhkaa suorasti myös vauraampia valtioita.

Yhdysvaltain kansallisen sääpalvelun (NWS) mukaan helleaallon myötä on tällä viikolla saavutettu tai rikottu kymmeniä lämpötilaennätyksiä.

– Lisää ennätyksiä tehdään luultavasti seuraavan viikon aikana, NWS lisäsi tviitissään.

Lämpötilat ovat kohonneet isossa osassa maan lounaisosia yli 38 celsiusasteen ja paikoin päätyneet jopa 43 asteen yläpuolelle. Vastaavanlaisia lämpötiloja mitattiin myös ympäri maan eteläosia, missä ilmankosteus lisäsi haittoja.

NWS kertoi tiistaina, että helteisiin liittyviä varoituksia on annettu alueille, joilla asuu kaikkiaan noin sata miljoonaa ihmistä. Torstaina sääpalvelu kertoi merkittävän osan väestöstä olevan viikonloppuna vastaavanlaisten varoitusten alaisena.

Painostavan helteen odotetaan väistyvän maan etelä- ja itäosissa ensi viikolla, mutta maan luoteisosissa korkeapaineen odotetaan nostavan lämpötiloja 10–15 astetta tavanomaista korkeammalle.

Helteet tuovat kuormitusta myös sähköverkoille

Euroopassa helteet nostivat esimerkiksi Britanniassa elohopean niin korkealle, että maassa ylitettiin tällä viikolla ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana 40 asteen raja.

Toisin kuin läntisessä Euroopassa, valtaosassa yhdysvaltalaiskoteja on ilmastointi. Toisaalta tämä auttaa helpottamaan helteiden mukanaan tuomia terveysriskejä, mutta samalla se kuormittaa sähköverkkoa.

Texasissa asukkaita pyydettiin viime viikolla vähentämään virrankulutustaan. Texasilaisia pyydettiin olemaan käyttämättä suuria kodinkoneita iltapäiväkahdesta iltakahdeksaan. New Yorkin kaupunki pyysi puolestaan torstaina paikallisia vähentämään energiankulutusta nostamalla ilmastoinnin 25,5 asteen tietämille ja ottamalla kodinkoneita seinästä.

Biden lupasi lisätä toimia, muttei julistanut ilmastohätätilaa

Tiedemiehet ovat varoittaneet, että tuoreen helleaallon kaltaiset sääilmiöt tulevat yleistymään ja voimistumaan entisestään ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Vaikka Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupaili presidentinvaalikampanjassaan merkittäviä ilmastonmuutoksen vastaisia toimia, ovat maan päättäjät sekä Yhdysvaltain korkein oikeus estäneet hänen suurimmat suunnitelmansa. Vastustusta on löytynyt myös hänen edustamansa demokraattisen puolueen riveistä.

Biden ilmoitti keskiviikkona pitämässään puheessa, että hänen hallintonsa aikoisi lisätä toimia ilmastonmuutokseen vastaamiseksi. Hän ei kuitenkaan julistanut virallista ilmastohätätilaa, joka antaisi osaltaan hänelle lisää toimivaltuuksia.