Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi osallistuu ukrainalaispotilaiden evakuointiin EU-maiden kanssa

Suomi on aloittanut Ukrainasta tulevien potilaisen evakuoinnin maasta, tiedottavat sosiaali- ja terveysministeriö (STM), sisäministeriö, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ja Maahanmuuttovirasto (Migri).

Suomi on sitoutunut auttamaan Ukrainaa osallistumalla potilaiden lääkinnälliseen evaukointiin ja hoitoon yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Siirrot hoidetaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, jonka avulla jo yli 700 ukrainalaista on saanut hoitoa jostain mekanismissa mukana olevasta maasta.

Potilaiden siirroista päätetään yhteistuumin Ukrainan ja EU-maiden kesken. Suomessa STM ja sairaanhoitopiirit arvioivat yhdessä, voidaanko potilaita ottaa Suomeen. Arvio tehdään muun muassa sen perusteella, millaisia voimavaroja terveydenhuollossa on käytettävissä. Hus koordinoi muiden sairaanhoitopiirien kanssa potilaiden vastaanottoon liittyvät käytännön järjestelyt. Sisäministeriö tukee evakuointikuljetusten järjestämistä.

Potilassiirtojen tarkkoja tietoja ei kerrota, jotta operaatioiden ja siirrettävien henkilöiden turvallisuus ja tietosuoja voidaan varmistaa.

Tähän mennessä yli 33 000 ukrainalaista on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta ja on turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmän piirissä.