Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa on havaittu ensimmäistä kertaa pikkumerimetso – Birdilfe Suomen mukaan lajin pohjoisin havainto Euroopassa

Pohjois-Savon Siilinjärvellä ensimmäistä kertaa havaittu pikkumerimetso on pohjoisin lajista tehty havainto Euroopassa, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Birdlife kertoo, että Siilinjärvellä nähtiin pikkumerimetso suljetulla tehdasalueella perjantaina iltapäivällä. Vielä samana päivänä lintu saatiin kuvattua ja kuvat välitettyä lintuharrastajille lajinmääritystä varten.

Södersvedin mukaan linnusta on tehty alueella havaintoja edelleen lauantaina, ja lintu on ilmeisesti jatkanut oleiluaan alueella.

Kun tieto uudesta lajihavainnosta alkoi levitä, lintuharrastajia on alkanut kerääntyä havaintopaikan läheisyyteen.

– Harrastajia on ollut alueen ulkopuolella ja onnistunut näkemään lennossa tämän linnun, Södersved sanoo STT:lle.

Pohjoismaissa havaittu aiemmin Etelä-Ruotsissa

Pikkumerimetso on havaittu neljä kertaa Baltian maissa: kolme kertaa Liettuassa ja kerran Latviassa. Lisäksi Birdlife Suomen mukaan vuonna 1913 lintu havaittiin Ruotsissa, mikä on Pohjoismaiden ainoa havainto tätä ennen.

Pohjoismaiden aiempi havainto on Ruotsin Birdlifen mukaan tehty Etelä-Ruotsista Smålandista. Södersved vahvistaa, että Pohjois-Savossa tehtyä havaintoa pohjoisempana ei kyseistä lintulajia ole Euroopassa aiemmin nähty.

Levinnyt hiljalleen Länsi-Eurooppaan

Pikkumerimetso on Birdlife Suomen mukaan kuin kutistettu ja lyhytkaulainen merimetso. Laji pesii Kaakkois-Euroopassa, pääosin Romanian, Unkarin ja Bulgarian alueilla sekä Keski-Aasiassa rehevillä järvillä. Euroopan kanta on kasvanut ja levittäytynyt viime vuosina länteen Itävaltaan ja Slovakiaan, ja Euroopan ympäristöviraston mukaan laji on elinvoimainen EU:n alueella. Lintu syö ravinnokseen kaloja, joita se saalistaa sukeltamalla.

– Tällaista ekspansiota on lajilla ollut kymmenen vuoden aikana, sanoo Södersved.

Suomessa havaittu yksilö on Södersvedin mukaan nuori, enintään kahden vuoden ikäinen lintu, joka ei ole vielä pesimäiässä.

– Nuorilla linnuilla harhautumispotentiaali on suuri. Ne kiertävät laajemmin kuin pesivät aikuiset. Ajan mittaan tällaiset satunnaiset kiertelyt voivat johtaa uudelle alueelle leviämiseen, mutta tässä vaiheessa on kyse yksittäisestä harhautujasta, hän kertoo.

Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa oli Birdlifen mukaan havaittu hyväksytysti 486 luonnonvaraista lintulajia, joista neljä uutta havaittiin viime vuoden aikana.