Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Presidentti Biden ei odota Yhdysvaltain ajautuvan taantumaan, Suomen yliopistollisissa sairaaloissa on hoidettu kymmenkuntaa Ukranaista saapunutta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomen yliopistollisissa sairaaloissa on hoidettu kymmenkuntaa Ukrainasta saapunutta potilasta

Sodassa haavoittuneita tai muuten sairaalahoitoa tarvitsevia ukrainalaisia on tuotu Suomeen hoidettavaksi viranomaisyhteistyön avulla ja ainakin yhdellä vapaaehtoisten järjestämällä kuljetuksella. Yliopistollisissa sairaaloissa on STT:n kyselyn perusteella hoidettu yhteensä 11:tä Ukrainasta saapunutta.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas sanoo, että viranomaisyhteistyön kautta potilaita on tuotu alle viisi.

Yle uutisoi aiemmin tässä kuussa vapaaehtoisten järjestämästä kuljetuksesta, jolla oltiin tuomassa Suomeen hoitoon ukrainalaissotilaita. Maahanmuuttovirastolla ei ole tiedossa muita vapaaehtoisten järjestämiä kuljetuksia.

Länsirannikolle luvassa voimakasta tuulta tiistaina

Tiistaina Suomen länsirannikolla tuulenpuuskat voivat nousta 15 metriin sekunnissa ja merialueilla 14–16 metriin sekunnissa, kertoo Ilmatieteen päivystävä meteorologi.

Viikko näyttää meteorologin mukaan viilenevältä ja sateiselta. Sadealue leviää tiistaiaamun aikana lännestä Etelä-Suomeen.

Tiistaina sateilta säästyy vain Itä-Suomi, jossa lämpötila voi nousta hellerajan tuntumaan.

Muualla Suomessa on epävakaista. Sadealueilla lämpötilat jäävät yleisesti 20 asteen alapuolelle.

Uutissuomalaisen kysely: Lähes puolet pitää hoitajien mahdollista joukkoirtisanoutumista oikeutettuna

Hoitajien mahdollinen joukkoirtisanoutuminen jakaa suomalaisten mielipiteitä, selviää Uutissuomalaisen gallupista.

Vastaajista 45 prosenttia eli lähes puolet pitää hoitajien mahdollista joukkoirtisanoutumista oikeutettuna. Päinvastaista mieltä taas oli 39 prosenttia vastaajista ja 16 prosenttia ei osannut ottaa kantaa asiaan.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super linjasivat toukokuussa, että joukkoirtisanoutuminen toteutetaan viimeistään tammikuun alussa, jos sovintoa työnantajapuolen kanssa ei synny ennen sitä.

EU:n energiaministerien toivotaan tänään pääsevän sopuun kaasun kulutuksen vähentämisestä

Euroopan unionin energiaministerien on tarkoitus tänään päättää Brysselissä siitä, miten kaasun kulutusta EU-alueella voisi vähentää.

EU-komissio ehdotti viime viikolla jäsenmaille, että ne vähentäisivät kaasun kulutustaan vapaaehtoisesti 15 prosentilla vuosiin 2017–2022 verrattuna.

Hätätilanteessa komissio voisi rajoittaa kaasun kulutusta myös pakolla neuvoteltuaan jäsenmaiden kanssa.

Energiaministerien neuvotteluista odotetaan vaikeita, sillä osa jäsenmaista vastustaa komission ehdotusta. Bloombergin mukaan ainakin Italia, Unkari, Puola, Portugali ja Espanja ovat ilmaisseet huolensa komission ehdotuksesta.

Presidentti Biden ei odota Yhdysvaltain ajautuvan taantumaan, vaikka bruttokansantuote vaikuttaa jälleen laskeneen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei odota maansa ajautuvan taantumaan, vaikka myöhemmin tällä viikolla julkaistavat luvut bruttokansantuotteesta voivatkin osoittaa Yhdysvaltain talouden supistuneen jo toisena neljänneksenä peräjälkeen.

Biden puhui toimittajille muun muassa hyvistä työllisyyslukemista, ja sanoi toivovansa pehmeää laskua, jossa “nopeasta kasvusta mentäisiin tasaiseen kasvuun”.

Useat yhdysvaltalaisviranomaiset ovat vähätelleet viimeaikaisia pelkoja taantumasta.

Tammi-maaliskuun lasku oli kuitenkin odotettua pahempi, ja tuoreet luvut antavat ymmärtää bruttokansantuotteen laskeneen myös vuoden toisen neljänneksen aikana. (Lähde: AFP)

Presidentti Biden kritisoi ex-presidentti Trumpia vuoden 2021 loppiaisen tapahtumista

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kritisoinut edeltäjäänsä Donald Trumpia siitä, kuinka tämä ei ryhtynyt toimiin kannattajiensa hyökätessä Yhdysvaltain kongressitaloon vuoden 2021 tammikuussa.

Bidenin mukaan poliisit olivat vuoden 2021 loppiaisen todelliset sankarit. Hän kuvaili "rohkeiden lainvalvojien" olleen kolmen tunnin ajan "helvetissä".

Trumpilta sen sijaan puuttui Bidenin mukaan rohkeutta toimia. Hän sanoi Trumpin seuranneen tapahtumia kolmen tunnin ajan yksityisen ruokasalinsa suojista.

Kongressitalon hyökkäystä tutkinut edustajainhuoneen komitea syytti torstaina Trumpia siitä, ettei hän ollut suostunut pysäyttämään tai tuomitsemaan väkivaltaista hyökkäystä. (Lähde: AFP)

Japanissa on teloitettu mies, joka surmasi seitsemän ihmistä veitsi-iskussa vuonna 2008

Japanissa on teloitettu mies, joka oli tuomittu seitsemän ihmisen surmaamisesta Tokiossa vuonna 2008 tehdyssä veitsihyökkäyksessä, kertoo maan oikeusministeriö.

Elektroniikkakaupoistaan tunnetulle Akihabaran ostosalueelle iskenyt hyökkääjä ajoi ensin autolla väkijoukkoon, minkä jälkeen hän nousi ajoneuvosta ja alkoi puukottaa ihmisiä. Hän puukotti kuoliaaksi seitsemän ihmistä ja haavoitti useita muita.

Mies sai kuolemantuomion vuonna 2011.

Teloitus on ensimmäinen Japanissa tänä vuonna. Japani on yksi harvoista kehittyneistä maista, joissa kuolemantuomio on vielä käytössä. (Lähde: AFP)