Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haikailiko Venäjän puolustusministeri Neuvostoliiton paluun perään? Sosiaaliseen mediaan levisi katkelma puheesta, jossa Shoigu puhuu 30 vuoden takaisista tapahtumista

Katkelma Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun 14. heinäkuuta pitämästä puheesta on saanut tuulta alleen etenkin sosiaalisessa mediassa, sillä Shoigu puhuu videolla "Neuvostoliiton paluusta". Puhe on nauhoitettu Venäjän 14.7.1992 Georgian Etelä-Ossetiaan toteuttaman "rauhanturvaoperaation" 30-vuotisjuhlatilaisuudessa.

– Tämä kaikki on väliaikaista. Maastamme tulee jälleen suuri ja mahtava. Neuvostoliitto tulee takaisin eikä kukaan enää lähde mihinkään. Kaikki eläisivät rauhassa ja harmoniassa, Shoigu sanoo sosiaalisessa mediassa leviävällä videolla.

Videota on levittänyt muun muassa hakkeriryhmä Anonymous sekä venäläisen, itsenäisen Dozhd -tv-kanavan perustaja Vera Krichevskaja, joka jakoi katkelman viestipalvelu Twitteriin. Hän poisti tviittinsä myöhemmin.

– Ainakin venäläiset ovat tehneet selväksi, ettei kyse ole enää pelkästään Donbasin alueesta, aktiivisesti somettava verkkomedia Visegrad 24 kirjoitti jakaessaan Krichevskajan tviitin.

– Vieläkö kellään on epäilyksiä Venäjän oikeista aikomuksista, Ukrainasta käsin toimiva Voice of America -radiokanavan toimittaja Ostap Yarysh kirjoittaa omassa jaossaan.

Yhdysvaltalainen sanomalehti Newsweek tutkaili tarkemmin, lipsauttiko Shoigu puheessaan Venäjän johtoportaan todelliset suunnitelmat, vai tarkoittiko hän sanoillaan jotain muuta.

Lehden mukaan Shoigun lausahdus on todellisuudessa lyhennetty ja irrotettu kontekstistaan, sillä hän viittasi puheillaan ennemmin menneisiin kuin tuleviin tapahtumiin. Hän suuntasi puheensa tilaisuudessa paikalla olleille henkilöille, jotka olivat mukana Venäjän väliintulossa Etelä-Ossetian sotaan 30 vuotta sitten.

– Ensimmäinen Venäjän federaation rauhanturvaoperaatio, joka alkoi 14.7. 1992 Etelä-Ossetiassa, toteutettiin yhdessä henkäyksessä ja siitä tuli tärkeä saavutus maallemme. Se oli ainutkertainen tilanne, jossa kaikkien lainvalvontaviranomaisten edustajista koostuva toimikunta muodostettiin muutamassa päivässä, Shoigu onnitteli operaation osallisia saksalaisen uutissivusto Caucasus Watchin ja venäläisen uutistoimisto RIA Novostin mukaan.

– Olin tuolloin varma, että varsinkin sukupolveni keskuudessa oltiin ehdottoman vakuuttuneita siitä, että tämä kaikki on väliaikaista, että kansakuntamme tulee jälleen suureksi ja mahtavaksi, että Neuvostoliitto palaisi ja ettei kukaan enää lähtisi. Kaikki eläisivät rauhassa ja harmoniassa, Shoigu sanoi viitaten nuoruuteensa.

Etelä-Ossetian sota käytiin vuosina 1991–1992 Georgian hallituksen ja Etelä-Ossetian alueen separatistijoukkojen kesken. Sota päättyi Venäjän välittämään tulitaukoon, jonka jälkeen perustettiin 2 000 miehen vahvuinen "rauhanturvajoukko", johon kuului venäläisiä, osseetteja ja georgialaisia.

Venäjän tämänhetkisiä alueellisia tavoitteita on arvioitu jatkuvasti maan käynnistettyä täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta. Sodan alkuvaiheessa Venäjä hyökkäsi maahan useasta ilmansuunnasta, ja tähtäsi muun muassa valtaamaan maan pääkaupungin Kiovan ja asettamaan itselleen myönteisen hallituksen. Yrityksen epäonnistuttua Venäjä on keskittänyt voimansa Itä-Ukrainaan. Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottajan John Kirbyn mukaan Venäjällä on yksityiskohtaiset suunnitelmat Hersonin, Zaporizhzhjan, Donetskin ja Luhanskin liittämisestä itseensä.

Ukrainan länsinaapurissa Moldovassa ollaan myös huolissaan, että Venäjä ottaisi maan mahdollisesti seuraavaksi tavoitteekseen, jos se saa haltuunsa Etelä-Ukrainan alueen.