Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntojen hintojen nousu sakkasi suurissa kaupungeissa

Vetovoimaisimmaksi arvioitu Tampere teki poikkeuksen.

Vanhojen asuntojen hinnat nousivat huhti-kesäkuussa enemmän muualla maassa kuin kuudessa suurimmassa kaupungissa, kertoo Tilastokeskus. Suurten kaupunkien ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella hinnat nousivat 2,3 prosenttia vuodentakaisesta, suurissa kaupungeissa vain 1,4 prosenttia.

Tampere kulki eri suuntaan. Siellä hinnat nousivat 4,8 prosenttia, kun taas Turun hinnat laskivat hieman.

Tampere on jo monina vuosina näyttänyt vetovoimaansa, ja kaupunki sai viime vuonna määrällisesti suurimman muuttovoiton, kun taas Uudellamaalla kirjattiin viime vuonna muuttotappiota ensimmäistä kertaa 70 vuoteen.

Koronakriisin tuoma lisänoste asuntokaupoille näytti hiipuvan, kun kauppojen määrä laski verrattuna viime vuoteen. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin huhti-kesäkuussa 11 prosenttia vähemmän kauppoja vanhoista asunnoista kuin viime vuoden vastaavalla jaksolla. Uudiskohteiden kauppoja tehtiin peräti 45 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Kesäkuussa hintojen kehityssuunta oli sama, mutta erot suurten kaupunkien ja muun maan välillä kasvoivat. Kuuden suuren kaupungin ja pääkaupunkiseudun vanhojen asuntojen hinnat nousivat vuodessa 0,5 prosenttia, kun nousua muualla maassa oli 2,7 prosenttia. Tampereella nousua kertyi kesäkuussa 4,5 prosenttia, mutta Turun hinnat laskivat viisi prosenttia.

Helsingissä ja Vantaalla hintojen nousu jäi alle prosenttiin.Tampere oli yhdessä Jyväskylän kanssa kärjessä myös uudiskohteiden hintojen nousussa.

Suurissa kaupungeissa yksiöiden hinta laski

Yksiöiden hinnat laskivat suurissa kaupungeissa kaksi prosenttia verrattuna viime vuoteen. Muualla maassa kirjattiin 1,4 prosentin nousu.

Verrattuna vuoteen 2020 vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat Espoossa nousseet yli kahdeksan prosenttia, Helsingissä yli seitsemän. Vantaalla nousu jäi kahteen prosenttiin, Tilastokeskus tviittasi.

Maakunnittain Satakunta nousi kärkeen yli kuuden prosentin nousulla huhti-kesäkuussa. Seuraavaksi eniten hinnat nousivat Pirkanmaalla. Lasku oli jyrkintä Kainuussa, missä hinnoista suli neljänneksen aikana liki yhdeksän prosenttia.