Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat puolusti edustajainhuoneen puhemiehen mahdollista Taiwanin-matkaa ja sanoi Kiinan suunnittelevan provokaatiota

"Puhemiehellä on oikeus käydä Taiwanissa."

Yhdysvallat puolusti maanantaina edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin mahdollista Taiwanin-matkaa. Vierailu alkoi piipahduksella Singaporessa, mutta jo pitkään on uumoiltu, että Pelosi kävisi myöhemmin myös Taiwanissa.

- Puhemiehellä on oikeus käydä Taiwanissa, eikä Kiinalla ole mitään syytä kääntää vierailua, joka on linjassa Yhdysvaltojen pitkäaikaisen politiikan kanssa, jonkinlaiseksi kriisiksi, sanoi kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Kirbyn mukaan on mahdollista, että Kiina valmistautuu sotilaallisiin provokaatioihin lähipäivinä. Tällaisina Kirby mainitsi ohjusten ampumisen Taiwaninsalmeen ja ilmatilanloukkaukset.

"Suora provokaatio"

Kiina on varoittanut, että se tulkitsisi Pelosin vierailun Taiwaniin suoraksi provokaatioksi. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se haluaa liittää emämaahan, tarvittaessa sotatoimin.

Singaporessa pääministeri Lee Hsien Loong kehotti kokouksessa Pelosia pyrkimään "vakaisiin" suhteisiin Pekingin kanssa. Kiinan uhittelu on aiheuttanut huolta myös Valkoisessa talossa, missä Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on yrittänyt laskea Kiinan-suhteiden lämpötilaa.

Pelosi on ilmoittanut käyvänsä Singaporen jälkeen ainakin Malesiassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Edustajainhuoneen puhemiehellä on Yhdysvaltain hallinnon hierarkiassa kolmanneksi korkein asema presidentin ja varapresidentin jälkeen.