Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumeiden käyttötilakokeilu voisi auttaa ehkäisemään huumeista aiheutuvia ongelmia, arvioidaan Poliisihallituksessa

Poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen arvioi, että asiaa koskeva lainsäädäntö pitää saada ensiksi selvitettyä.

Huumeiden valvotut käyttötilat voisivat auttaa ehkäisemään huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja, kunhan kokeilu toteutetaan hyvin. Näin arvioi poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta STT:lle.

Pöyhösen mukaan valvottuja käyttötiloja koskeva kokeilu pitäisi kuitenkin valmistella mahdollisimman perusteellisesti.

– Jos yhdessä lähdetään eri toimijoiden kanssa suunnittelemaan ja mietitään käyttäjäryhmältään rajatut ja valvotut tilat, niin (ne) voisivat olla hyvinkin perusteltu lisä nykyisiin sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpiteisiin, palveluihin sekä käytöstä johtuvien haittojen ennaltaehkäisyyn, sanoo Pöyhönen.

Huumeiden käyttötilakokeilua koskeva kansalaisaloite ylitti eduskuntakäsittelyyn vaaditun 50 000 allekirjoittajan rajan heinäkuussa. Pöyhösen mukaan aivan ensimmäinen ratkaistava asia on kokeilun lainsäädäntöpohja.

Nykyinen lainsäädäntö kieltää huumeiden käytön

Huumausainelaissa on nykyisin säädetty huumeiden yleiskielto, minkä lisäksi huumeiden käyttö ja hallussapito on säädetty rangaistaviksi rikoslaissa. Poliisilla on puolestaan esitutkintavelvoite, eli jos se saa tietoonsa rikosepäilyn, on epäily tutkittava.

Pöyhösen mielestä käyttötiloja koskevien lakimuutosten olisi oltava mahdollisimman selkeitä. Lisäksi käyttöhuoneiden pitäisi poliisin mukaan olla suunnattuja selkeästi täysi-ikäisille ihmisille, joilla on huumausaineongelma.

­– Poliisi ei halua olla luomassa tai mahdollistamassa vapaa-aluetta, jossa huumausaineita voitaisiin käyttää, jonne kuka vaan voisi mennä kokeilemaan huumausaineita.

Käyttöhuoneita eri puolilla Eurooppaa

Maailmassa on tällä hetkellä noin 90 käyttöhuonetta, ja niitä on ollut Euroopan kaupungeissa 1980-luvulta lähtien. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan käyttöhuoneet tavoittaisivat kaikkein marginalisoituneimpia huumeiden käyttäjiä ja ne voisivat parantaa ongelmakäyttäjien mahdollisuutta päästä terveyspalveluiden piiriin.

A-Klinikkasäätiön kohtaavan työn päällikkö ja yksi kansalaisaloitteen laatijoista Annuska Dal Maso sanoo, että käyttöhuoneet voivat vähentää ympäristöhaittoja, kun käyttäjät pistäisivät huumeita valvotuissa, hygieenisissä tiloissa eikä kadulla.

– Siinä vaiheessa, kun ihminen käyttää pistämällä huumeita, ollaan jo tosi syvällä ja ollaan ongelmakäyttäjiä. Viihdekäyttäjät eivät käytä pistämällä, Dal Maso sanoi.

Lisäksi jo nykyiset lait kieltävät matalan kynnyksen päihdepalveluiden suuntaamisen alaikäisille.

Kaikkein vaikeimmin tavoittuvia ihmisiä voisi Dal Mason mukaan käyttöhuoneiden kautta lopulta myös ohjata hoitoon, jos he ovat itse siihen valmiita.

A-Klinikkasäätiö kannattaa valvottujen huumeiden käyttötilojen kokeilua.

Poliisi voi jo ohjata hoitoon

Huumausaineen käyttötilakokeilua koskevan kansalaisaloitteen keräysaika päättyy elokuussa, minkä jälkeen aloitteen tehneet voivat luovuttaa se eduskunnalle. STT:n eduskuntaryhmille heinäkuussa tekemän kyselyn perusteella käyttötilat jakavat eduskuntapuolueita.

Euroopassa käyttöhuoneita on myös maissa, joissa käyttö on muuten kriminalisoitu, kuten Suomessa.

Pöyhönen Poliisihallituksesta toteaa myös, että jo nykyisin poliisilla on huumausaineen käytön sakottamisen sijaan mahdollisuus antaa ihmiselle huomautus ja ohjata hänet hoitoon. Tätä käytetään hänen mukaansa noin 6 000–7 000 kertaa vuosittain.