Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelosi saapui Malesiaan, Kiina raivoaa Taiwanin-vierailua vastaan

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi saapui tänään vierailulle Malesiaan Aasian-kiertomatkallaan. Kuala Lumpur on hänen toinen pysähdyspaikkansa matkalla.

Kiina on jatkanut hyvin jyrkkää kritiikkiään sen varalta, että Pelosi päättäisi vierailla myös Taiwanissa. Kiina katsoo Taiwanin kuuluvan alueeseensa ja on toistuvasti varoittanut, että näkisi vierailun suurena provokaationa.

Singaporen ja Malesian jälkeen Pelosin matkasuunnitelma sisältää pysähdyksiä Etelä-Koreassa ja Japanissa. Hän ei ole ilmoittanut mahdollisesta Taiwanin-vierailusta.

Myös Taiwanin hallitus on vaiennut Pelosin vierailun mahdollisuudesta. Pääministeri Su Tseng-chang ei vahvistanut tänään tietoa vierailusta toimittajien pyynnöstä huolimatta, mutta kiitti Pelosia tuesta.

Useat taiwanilaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet parlamentin varapuhemiehen Tsai Chi-changin todenneen, että Pelosin vierailu tapahtuu "erittäin todennäköisesti" lähipäivinä.

Liberty Times -sanomalehti uutisoi nimeämättömien lähteiden sanoneen, että Pelosi laskeutuisi Taiwaniin tänään illalla ja tapaisi presidentti Tsai Ing-wenin huomenna ennen lähtöään saarelta.

Vaikka presidentti Joe Bidenin hallinnon ymmärretään vastustavan Pelosin pysähtymistä Taiwanissa, Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi, että Pelosilla on oikeus mennä minne haluaa.

Kirby myös viittasi tiedustelutietoihin, joiden mukaan Kiina valmistelee mahdollisia sotilaallisia vastatoimia. Ne voisivat sisältää ohjusten ampumisen Taiwanin salmeen.

Taiwanin asevoimat on ilmoittanut varautuvansa Kiinan mahdollisiin aseellisiin provokaatioihin.

Pelosi tekee Aasian-matkansa Yhdysvaltain asevoimien lentokoneella.