Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulosvaroittaja Remedy lähti aimo laskuun pörssin avauduttua

Aasiassa pörssejä painoi Nancy Pelosin uumoiltu vierailu Taiwaniin.

Peliyhtiö Remedy Entertainmentin osake lähti voimakkaaseen pudotukseen, kun Helsingin pörssi aukesi tiistaina.

Vartin kaupankäynnin jälkeen yhtiön osake oli noin 17 prosentin laskussa. Remedy antoi tulosvaroituksen eilen illalla Helsingin pörssin sulkeutumisen jälkeen. Siinä yhtiö kertoi alentavansa näkymiä kuluvan vuoden liikevaihdon ja liiketuloksen kehityksestä.

Päivitettyjen näkymien mukaan Remedy arvioi yhtiön liikevaihdon säilyvän edellisvuoden tasolla ja liiketuloksen laskevan merkittävästi verrattuna vuoteen 2021. Aiemman ohjeistuksen mukaan Remedy odotti liikevaihtonsa kasvavan ja liikevoiton olevan alhaisemmalla tasolla kuin viime vuonna. Vuonna 2021 Remedyn liikevaihto oli 44,7 miljoonaa euroa ja liikevoitto 11,4 miljoonaa.

Myös OMXH-indeksi aloitti laskuvireisesti. Puolen tunnin kaupankäynnin jälkeen indeksi oli vajaan prosentin verran pakkasella.

Varhain tiistaina useat Itä-Aasian pörssit olivat laskussa, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin on uumoiltu pysähtyvän Taiwanissa.

Sekä Tokion Nikkei- että Taipein Taiex-indeksi laskivat noin puolitoista prosenttia. Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi ja Manner-Kiinan Shanghai ja Shenzhen ovat olleet runsaan kahden prosentin laskussa.

Itä-Aasiassa edustusmatkalla oleva Pelosi ei ole virallisesti ilmoittanut pysähtyvänsä Taiwanissa, jota Kiina pitää kapinoivana maakuntanaan. Useat kansainväliset mediat, kuten New York Times ja Politico, ovat kuitenkin kertoneet asiasta omien lähteidensä pohjalta.

Peliprojekti lykkääntynyt

Remedy ilmoitti syyksi näkymiensä alentumiselle työnimellä Vanguard kulkevan pelin lykkäämisen. Peliä aiotaan pitää konseptointivaiheessa aiemmin suunniteltua pidempään. Tämä siirtää tuloja ensi vuodelle, toimitusjohtaja Tero Virtala perustelee tiedotteessa.

Lisäksi näkymien alenemiseen vaikuttaa pelirojalttien ennakoitua pienempi määrä tälle vuodelle. Remedy on tunnettu Suomen budjetiltaan suurimpien videopelien tekijänä. Useat studion luomuksista ovat olleet kansainvälisiä myynti- ja arvostelumenestyksiä. Studio nousi maailmanmaineeseen Max Payne -pelisarjalla, ja sen tuorein julkaisu on esimerkiksi parhaan videopelin Bafta-ehdokkuuden saanut Control.

Viime vuosina yhtiö on ilmoittanut aikeistaan kasvattaa tuotantotahtia merkittävästi. Tällä hetkellä yhtiöllä on Virtalan mukaan työn alla viisi maailmanluokan peliä. Remedy julkaisee puolivuosikatsauksensa ensi viikon perjantaina.

Remedy ei ole viikon ensimmäinen suomalainen ohjelmistoyritys, jonka lähiaikojen näkymät ovat synkistyneet. Eilen tulosvaroituksen jätti myös Qt Group. Aamupäivällä annetun tulosvaroituksen jälkeen yhtiön osakekurssi syöksyi Helsingin pörssissä. Sen arvosta katosi päivässä lähes neljännes. Qt jatkoi tiistaiaamulla yli neljän prosentin laskussa.