Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konsulttiyhtiö ei suosittele suoran mediatuen käyttöönottoa

Pohjoismainen malli maksaisi arviolta 30-35 miljoonaa euroa.

Suoran mediatuen käyttöönottoa on vaikea suositella elinkeinopoliittisilla kriteereillä, arvioi tukia selvittänyt konsulttiyhtiö Forefront. Liikenne- ja viestintäministeriön tilaaman raportin mukaan mediatukea tulisi tarkastella tiedonvälityksen laadun, kattavuuden ja monimuotoisuuden näkökulmasta.

Ministeriön mediatukityöryhmä ehdotti viime vuonna, että uutis- ja ajankohtaissisältöjä tarjoaville tiedotusvälineille ryhdyttäisiin myöntämään pysyviä tukia. Forefront laskee, että tukisumma voisi olla 30–35 miljoonaa euroa, jos muissa Pohjoismaissa jaetut tuet suhteutettaisiin Suomeen.

Suorat tuet eivät kuitenkaan riittäisi kääntämään media-alan rakennemuutosta, jonka seurauksena alan liikevaihto ja työllisyys ovat laskeneet. Tuet korkeintaan jarruttaisivat muutosta.

Raportin mukaan mediatuen tavoitteet tulisi määritellä selkeämmin. Ne pitäisi valita esimerkiksi tiedonvälityksen määrän ja laadun, yleisömäärän tai alueellisen kattavuuden tai alan kannattavuuden ja työllisyyden tukemisen näkökulmasta.

Alv-ale ei innosta

Arviointi kohdistui mediatukityöryhmän raportissa esitettyihin kolmeen mediatuen malliin. Niistä toimitukselliseen työhön suunnattu tuotantotuki voisi edistää alan työllisyyttä mutta haitata sen uudistumista, Forefront katsoi.

Kehittämistuen vaikutukset olisivat epävarmoja ja syntyisivät vasta pitkän ajan kuluessa. Yhteisömedioiden tuen hyöty jäisi lähinnä sosiaalisiin hyötyihin.

Raportti suhtautuu nihkeästi myös arvonlisäverokannan alentamiseen. Se olisi tasapuolinen ja hallinnollisesti kevyt, mutta ei korjaisi ongelmaa sisältöjen tuottamisessa ja voisi vuotaa sisällöntuotannon ohi normaaleihin liiketoiminnan kuluihin.

Raportin mukaan hyvä tuki kannustaa positiiviseen rakennemuutokseen ja kohdistuu ensi sijassa toimitukselliseen sisältöön.

Ministeriö kertoo ottavansa raportin tiedoksi ja hyödyntävänsä sitä mahdollisen jatkovalmistelun pohjana, jos mediatuelle osoitettaisiin rahoitusta. Mediatuen käyttöönotosta ei ole tehty päätöstä, eikä sille ole osoitettu rahoitusta valtion budjetissa.