Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saarikon ehdotus ylimääräisistä lapsilisistä maksaisi valtiolle arvion mukaan noin 112 miljoonaa euroa

Vasemmistoliitto: Ei voi toteuttaa sellaisenaan, koska pienituloisimpien tuet leikkaantuisivat.

Alustavan arvion mukaan ylimääräisen lapsilisän myöntäminen kaikille perheille maksaisi valtiolle noin 112 miljoonaa euroa, kerrotaan valtiovarainministeriöstä STT:lle. Tarkempi kustannus riippuu toteutuksen yksityiskohdista ja tarkentuu mahdollisissa jatkovalmisteluissa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdotti eilen Twitterissä ylimääräisen lapsilisän maksamista kaikille perheille tämän vuoden lopulla. Saarikon mukaan näin tuettaisiin lapsiperheitä, joita ruuan, energian ja liikkumisen hinnannousu on koetellut.

Ehdotus olisi Saarikon mukaan kertaluontoinen eikä vaatisi uutta lainanottoa, vaan se rahoitettaisiin hallituksen lisätalousarviovarauksesta.

Saarikon johdolla on käyty eilen ja tänään valtiovarainministeriön sisäisiä budjettineuvotteluita. Saarikko kertoo budjetin sisällöstä tänään kello 16.

Johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen valtiovarainministeriöstä kertoo, että nykylainsäädännön mukaan ylimääräinen lapsilisä pienentäisi toimeentulotuen määrää. Tämä johtuu siitä, että lapsilisät huomioidaan toimeentulotuessa tuloina.

–  Se, miten mahdollinen ylimääräinen lapsilisä vaikuttaisi toimeentulotukeen ja toimeentulotukea saaviin kotitalouksiin, riippuu kuitenkin toteutustavasta, hän vastasi STT:lle sähköpostitse.

Vasemmistoliitto: Ei voi toteuttaa sellaisenaan

Vasemmistoliiton mukaan olisi tärkeää huolehtia, että jos lapsilisien korotus toteutettaisiin, köyhimpien lapsiperheiden tukia nostetaan vastaavasti. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan ilman muita korotuksia uhkana on, että kaikkein köyhimmille lapsiperheille lapsilisien korotuksesta ei seuraisikaan mitään hyötyä.

–  Tässä on nyt se nurinkurisuus, ja jonka takia tätä ei sellaisenaan voi missään nimessä toteuttaa, että tästähän jäisivät ne kaikkein köyhimmät lapsiperheet ulos. Ne, joiden tuet leikkaantuvat vastaavalla summalla, hän sanoo.

Saramon mukaan tämä koskisi käytännössä niitä perheitä, joissa saadaan työttömyysturvaa, toimeentulotukea tai molempia.

Vasemmistoliitto suhtautuu ehdotukseen kuitenkin avoimesti. Lapsilisien korotus on ollut niiden toimenpiteiden joukossa, joita vasemmistoliittokin on pohtinut lääkkeeksi hintojen nousuun.

Lapsilisiä maksetaan puolelle miljoonalle perheelle

Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että Kelan tilastojen perusteella tämän vuoden tammi-kesäkuussa lapsilisiä on maksettu keskimäärin reilulle puolelle miljoonalle perheelle, joissa asuu noin 965  000 lapsilisään oikeutettua lasta. Keskimäärin lapsilisää saavissa perheissä on 1,8 lapsilisään oikeutettua lasta.

Lapsilisät eivät ole sidottuja indeksiin, joten etuus ei nouse automaattisesti elinkustannusten noustessa monen muun etuuden tavoin.

Kuukausittainen lapsilisä on tänä vuonna esimerkiksi yhdestä lapsesta 94,88 euroa ja toisesta lapsesta 104,84 euroa. Lisäksi yksinhuoltajakorotus on 63,30 euroa kuukaudessa jokaisesta lapsesta.