Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lämmin sää voi lisätä sinileväkukintojen määrää loppukesällä, tällä hetkellä tilanne rauhallinen

Monien järvien sinilevätilanne on muuttunut viikoittain vaihtelevien säätilojen vuoksi.

Sinileväkukintojen määrä voi lisääntyä loppukesällä lämpimien säiden vuoksi, kertoo Suomen ympäristökeskus Syke.

–  Mikäli sää lämpenee ja tuuli tyyntyy, sinileväkukinnat voivat vielä runsastua. Tuulet saattavat ajaa sinilevää rannoille, missä se hajotessaan voi muodostaa turkooseja lauttoja sinisen väripigmentin vuoksi, sanoo erikoistutkija Kristiina Vuorio Syken tiedotteessa.

Viime viikosta sinilevätilanne on järvillä paikoin heikentynyt, mutta valtakunnallisesti sisävesien tilanne on rauhallinen. Sinileväkukinnat ovat jonkin verran lisääntyneet Etelä- ja Pohjois-Savon, Keski-Suomen sekä Kaakkois-Suomen alueilla.

Vaihteleva sää on saanut monien järvien sinilevätilanteen muuttumaan viikoittain.

Järvien pintalämpötilat ovat tällä hetkellä Etelä-Suomessa asteen verran keskimääräistä viileämpiä, mutta pohjoisimmassa Suomessa asteen verran keskimääräistä lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Suomen alueella järvien pintalämpötilat ovat pääosin 18–20 astetta ja Pohjois-Suomessa 16–18 astetta.

Sinilevätilanne rannikkoalueilla tasaantumassa

Itämeren rannikkoalueilla sinilevätilanne jatkaa tasaantumistaan, ja tällä viikolla levähavaintoja on tehty rannikoilla edellisviikkoja vähemmän. Tilanne on Syken mukaan ajankohtaan nähden tyypillinen.

Runsaampia sinilevähavaintoja on tehty Saaristomerellä, Selkämerellä ja Suomenlahdella, mutta paikallinen vaihtelu on suurta.

Suomen avomerialueilla sinilevä on pysynyt pitkälti sekoittuneena veteen.

Ilmatieteen laitoksen meripalvelujen mukaan meriveden pintalämpötila on Perämerellä ja Selkämerellä 16–17 astetta, Saaristomerellä 18–19 astetta ja Suomenlahdella yleisesti 18–20 astetta. Lauantaina Selkämerelle on odotettavissa kovia tuulia, ja aallokko on yli 2,5 metrissä lähes koko päivän. Suomenlahdella ja mahdollisesti myös pohjoisella Itämerellä aallokko nousee viikonloppuna pariin metriin.