Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi Bidenin historiallisen suuren ilmasto- ja terveydenhuoltopaketin

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi sunnuntaina presidentti Joe Bidenin ilmasto- ja terveydenhuoltopaketin, jolla muun muassa ohjataan satoja miljardeja dollareita ympäristöystävällisiin energiamuotoihin. Paketin hyväksyminen oli Bidenille erittäin tärkeää ennen välivaaleja.

Pakettia ehdittiin sorvata puolentoista vuoden ajan ennen kun se lopulta saatiin hyväksyttyä. Biden kertoi lausunnossaan odottavansa innolla paketin lakiin kirjaamista.

– Se vaati useita kompromisseja, kuten tärkeiden asioiden tekeminen vaatii lähes aina, hän kuvaili pitkään kestäneitä neuvotteluja.

Pakettia kannattivat vain senaatin demokraatit, mutta varapresidentti Kamala Harrisin ratkaisevan yhden äänen myötä se lopulta hyväksyttiin.

Edustajainhuoneen odotetaan hyväksyvän paketin alkavalla viikolla

Uutiskanava CNN:n mukaan paketti olisi hyväksymisen jälkeen suurin ilmastoinvestointi maan historiassa.

Yhteensä 430 miljardin dollarin paketti palaa seuraavaksi edustajainhuoneen käsittelyyn, jonka odotetaan hyväksyvän sen ensi viikolla. Sen jälkeen Biden hyväksyy paketin lopullisesti laiksi.

Paketista 370 miljardia on varattu sen tavoitteen saavuttamiseen, että kasvihuonekaasuihin saataisiin 40 prosentin vähennys vuoteen 2030 mennessä. Tähän pyritään muun muassa myöntämällä verohelpotuksia tuuli- ja aurinkovoimalle, antamalla avustuksia sähköautojen hankkimiseen ja energiaa säästäviin remontteihin sekä kannustamalla teollisuutta hiilidioksidin talteenottoon.

Lisäksi paketti tarjoaisi miljoonia dollareita metsien suojelemiseen. Metsäpalot ovat tuhonneet Yhdysvalloissa viime vuosina yhä enemmän metsää.

Yksi Bidenin keskeisiä poliittisia tavoitteita on ollut, että Yhdysvalloista tulee johtava valtio ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.