Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yliopistot: Kaikki energia voidaan tuottaa uusiutuvasti jo ennen vuotta 2050

Lappeenrannassa ja Lahdessa toimiva LUT-yliopisto ja 14 muuta kansainvälistä yliopistoa ehdottavat uutta energiajärjestelmää, joka perustuisi aurinko- ja tuulivoimaan, energiavarastoihin, sektori-integraatioon sekä suoraan ja epäsuoraan sähköistämiseen.

LUT-yliopiston mukaan sadat tieteelliset tutkimukset todistavat, että sataprosenttisesti uusiutuva energiajärjestelmä voidaan saavuttaa jo ennen vuotta 2050 tai viimeistään siihen mennessä niin maailmanlaajuisesti, alueellisesti kuin kansallisesti.

– Yhä useammat tutkijat osoittavat, että energian kysyntä voidaan kokonaisuudessaan kattaa uusiutuvilla energialähteillä. Se on pitkällä aikavälillä myös edullisempaa ja kestävyysvaatimusten mukaista, arvioi LUT-yliopiston professori Christian Breyer tiedotteessa.

Sektori-integraatio tarkoittaa eri energiasektorien yhdistämistä niin, että ne voivat tasapainottaa toistensa kulutus- ja tuotantopiikkejä. Vedyllä on rooli energia- ja teollisuussektoreiden sähköistämisessä.

Järjestelmää on määrä täydentää tulevaisuudessa myös hiilidioksidin talteenotolla ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Monet nuoret ovat masentuneita, koska he kokevat, ettei ilmastonmuutosta voida pysäyttää. Me haluamme tarjota heille toivoa osoittamalla, että maailman koko energiantarve voidaan kattaa uusiutuvilla energianlähteillä, kertoo Auke Hoekstra hollantilaisesta Eindhovenin teknillisestä yliopistosta.

Hänen mukaansa energiantarpeen kattaminen uusiutuvilla on edullisempaa kuin fossiilisilla polttoaineilla.

Tarvittavat teknologiat ovat jo saatavilla

Tutkijat arvioivat, että kansainväliset tahot, kuten ilmastonmuutospaneeli IPCC, ovat toistaiseksi olleet varsin vastahakoisia huomioimaan täysin uusiutuviin perustuvaa energiajärjestelmää.

– Tarvittavat teknologiat ovat jo saatavilla. Useissa maissa on osoitettu käytännössä, että energiatehokkuudesta, sähköistämisestä, kaukolämmöstä ja sähköpolttoaineista on mahdollista saada synergiaetuja, huomauttaa Brian Mathiesen tanskalaisesta Aalborgin yliopistosta.

Hänen mukaansa päättäjien tulee lopettaa kaikki investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin ja keskittyä uusiutuviin energianlähteisiin perustuviin älykkäisiin energiajärjestelmiin.

Tutkijat haluavat, että yritysten, järjestöjen ja valtioiden tulee työskennellä yhdessä, jotta ihmiset saadaan sitoutumaan uusiin energiajärjestelmiin. Kehittämistä vaativat varsinkin paikalliset omistus- ja hallintokäytännöt sekä markkinamallit, jotta uusi järjestelmä voidaan ottaa käyttöön ympäri maailmaa.