Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin kotietsintä perustui epäilyihin puolustusasiakirjojen laittomasta säilytyksestä – taustalla mahdollinen vakoilulain rikkominen

Yhdysvalloissa floridalainen tuomari on julkaissut entisen presidentin Donald Trumpin kotietsintää koskevan etsintäluvan ja siihen liittyviä materiaaleja.

Määräyksestä käy ilmi, että liittovaltion poliisin FBI:n tekemä kotietsintä perustui osin epäilyihin arkaluontoisten puolustusasiakirjojen laittomasta säilyttämisestä. Kyseisten asiakirjojen mahdollinen laiton säilyttäminen rikkoo Yhdysvaltain vakoiluun liittyvää lainsäädäntöä. Etsintä liittyi myös kahden muun lain rikkomisepäilyyn.

New York Times -lehti kirjoittaa, että vakoilulaki kieltää säilyttämästä luvatta kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tietoja, jotka voisivat vahingoittaa Yhdysvaltoja tai auttaa ulkomaisia vastapuolia.

Nyt julkistetuista asiakirjoista käy ilmi, että FBI:n agentit takavarikoivat etsinnässä merkittävän määrän huippusalaisiksi merkittyjä asiakirjoja.

Aiemmin Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland pyysi tuomaria julkistamaan oikeuden myöntämän etsintäluvan sisällön suuren julkisen kiinnostuksen vuoksi. Garland kertoi myös hyväksyneensä henkilökohtaisesti FBI:n etsinnän. Trump ei vastustanut luvan julkistamista.

Trumpin floridalaiseen Mar-a-Lago-kartanoon tehtiin alkuviikosta kotietsintä.

NYT: Ainakin yksi Trumpin asianajajista allekirjoitti valheellisen lausunnon

Ainakin yksi Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin asianajajista allekirjoitti kesäkuussa lausunnon, jonka mukaan kaikki salaisiksi merkityt materiaalit, joita Trumpin kartanossa säilytettiin, olisi palautettu maan hallinnolle.

Näin kertoo New York Times -lehdelle neljä henkilöä, jotka ovat tietoisia kyseisestä asiakirjasta.

Kirjallinen lausunto annettiin sen jälkeen, kun oikeusministeriön viranomainen oli vieraillut kesäkuun alussa Trumpin kartanossa Mar-a-Lagossa.

Allekirjoitetun lausunnon olemassaolo viittaa siihen, että Trump tiimeineen ei ole kertonut aineistoon liittyvistä asioista täysin rehellisesti liittovaltion tutkijoille. Se saattaa myös selittää, miksi liittovaltion poliisin FBI:n kotietsintämääräyksessä viitattiin rikostutkinnan estämiseen liittyvään lainsäädäntöön, lehti kirjoittaa.

Lausunnon olemassaolo vastaa ainakin osaksi myös kysymykseen siitä, miksi päätös kotietsinnästä tehtiin vasta kuukausien päästä siitä hetkestä, kun oikeusministeriö aloitti asian selvittelyn yrittämällä käydä keskusteluja Trumpin ja hänen tiiminsä kanssa.

Trump vei asiakirjoja mukanaan vaalitappionsa jälkeen

Wall Street Journal -lehti uutisoi aiemmin perjantaina, että kotietsinnässä löytyi 11 salaiseksi luokiteltua asiakirjakokonaisuutta.

FBI:n agentit veivät ratsiassa lehden mukaan noin 20 laatikkoa tavaroita, jotka sisälsivät muun muassa valokuvakansioita sekä tietoa Ranskan presidentistä.

FBI:n takavarikoimien asiakirjojen joukossa oli myös Roger Stonen armahduspäätös. Stone on Trumpin uskollinen liittolainen, joka sai helmikuussa 2020 kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Ranskan Washingtonin suurlähetystön edustaja kieltäytyi kommentoimasta CNN:lle tietoa, että Trumpilta takavarikoidussa materiaalissa oli tietoa Ranskan presidentistä.

Trumpin asianajajien mukaan Trump käytti presidenttinä oikeuttaan muuttaa asiakirjojen turvallisuusluokitusta ennen virkakautensa loppua. Lehti kuitenkin huomauttaa, että vaikka presidentillä on oikeus muuttaa asiakirjojen luokitusta, vaatii se liittovaltion säätelemän prosessin seuraamista.

Yhdysvaltain kansallisarkisto kertoi helmikuussa, että se oli saanut 15 laatikollista papereita Trumpin Floridan-kartanolta. Tuolloin Washington Post raportoi, että laatikoissa oli salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja, jotka Trump oli ottanut mukaansa vaalitappionsa jälkeen.

Lain mukaan asiakirjat olisi Trumpin presidenttikauden päätyttyä pitänyt luovuttaa, mutta ne oli viety Mar-a-Lagoon.

Kansallisarkisto pyysi oikeusministeriötä aloittamaan tutkinnan Trumpin toiminnasta.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.