Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Korea tarjoaa Pohjois-Korealle isoa apupakettia, jos maa luopuu ydinohjelmastaan – naapuri tuskin tarttuu tarjoukseen

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol tarjoaa laajaa apupakettia Pohjois-Korealle, jos maa luopuu ydinohjelmastaan. Presidentti esitteli maanantaina laajan apupaketin, johon kuuluisi ruoka- ja energia-apua sekä tukea pohjoisnaapurin infrastruktuurin modernisointiin satamista sairaaloihin.

Yoon ehdotti sopimusta muutama päivä sen jälkeen, kun Pohjois-Korea uhkasi "pyyhkäistä pois" eteläisen naapurinsa vallanpitäjät koronatartuntojen takia. Pohjois-Korea syyttää Etelä-Koreaa tartuntojen levittämisestä maahan.

Ydinasevaltio Pohjois-Korea ei ole aiemmin ollut kiinnostunut vastaavanlaisista sopimuksista. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ilmoitti alle kuukausi sitten maan olevan valmis hyödyntämään ydinaseitaan missä tahansa sodassa Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean kanssa.

Presidentti piti puheen maanantaina maan viettäessä Japanin siirtomaavallan päättymisen vuosipäivää. Hän sanoi, että ydinaseista luopuminen on välttämätöntä pysyvän rauhan saamiseksi niemimaalle.

Asiantuntijat eivät usko Pohjois-Korean taipuvan sopuun. Pohjois-Korea käyttää merkittävän osan bruttokansantuotteestaan aseohjelmiin, ja tänä vuonna maa on tehnyt ennätyksellisen paljon erilaisia asetestejä.