Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan ja Turkin presidentit sekä YK:n pääsihteeri tapaavat Ukrainassa – ilmaiskuissa kuollut Harkovassa ainakin 11

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin on määrä tavata Ukrainassa tänään.

Tapaaminen järjestetään Zelenskyin aloitteesta. Kolmikko tapaa Lvivissä Länsi-Ukrainassa, mistä Guterres matkustaa Mustanmeren rannalle Odessan satamakaupunkiin huomenna ennen kuin jatkaa matkaansa Turkkiin.

Ukrainan sodan lisäksi kolmikko keskustelee myös Euroopan suurimman ydinvoimalan Zaporizhzhjan tilanteesta ja YK:n viljahankinnoista Ukrainasta.

Venäjä valtasi Zaporizhzhjan ydinvoimalan maaliskuussa. Viime viikkoina voimalan alueelle on kohdistunut useita iskuja, joista Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan.

Guterresin matka Odessaan liittyy YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n viljahankintoihin Ukrainasta. Ensimmäinen YK:n hankkima viljalasti lähti tiistaina Pivdennyin satamasta kohti Djiboutia Itä-Afrikassa, mistä vilja lähetetään Etiopiaan.

Zelenskyi: Harkovan ilmaisku kertoo hyökkääjien voimattomuudesta

Koillis-Ukrainassa Harkovan kaupunkiin ja sen lähistölle eilen ja tänään kohdistuneissa Venäjän ilmaiskuissa on kuollut yhteensä ainakin 11 ihmistä, kertoivat alueviranomaiset. Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalainen Kyiv Independent -uutissivusto.

Keskiviikon iskussa Harkovassa kuoli seitsemän ja haavoittui kymmeniä ihmisiä. Varhain tänään Harkovan seudulle tehty isku puolestaan vaati neljä kuolonuhria ja yli kymmenen haavoittui.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti Telegram-tilillään, että harkovalaisen asuinrakennuksen täysin tuhonneelle keskiviikon iskulle ei ollut mitään oikeutusta ja että isku kertoi vain hyökkääjien voimattomuudesta.

Harkovan aluesyyttäjän tiedottajan mukaan kohteeksi joutuneessa rakennuksessa oli iskun aikaan 20–40 ihmistä.

Hyökkäyksessä varioitui pahoin myös muita rakennuksia, yhtenä niistä vammaisten asuntola. Monet sen asukkaista ovat kuuroja, joten he eivät voineet kuulla hälytyssireenejä.

Aluehallinnon mukaan Venäjä teki useita ilmaiskuja Harkovaan torstain vastaisena yönä.

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova sijaitsee vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta. Venäjä aloitti kaupungin piirityksen helmikuussa alkaneen hyökkäyksensä ensimmäisinä päivinä, mutta ei onnistunut valtaamaan kaupunkia. Venäjän sotatoimien painopiste on keskittynyt viime aikoina Ukrainan etelä- ja itäosiin.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Harkovan alueella on kuollut satoja ihmisiä Venäjän hyökkäyksen aikana.

Iskuja myös etelässä

Harkovan lisäksi Venäjä on iskenyt myös muualla Ukrainassa.

Ukrainan asemiin Mykolajivissa tehtiin ilmahyökkäys. Kaupungin sataman kerrotaan vaurioituneen, minkä lisäksi hyökkäys vaurioitti esimerkiksi yliopistoa.

Odessassa puolestaan kerrotaan tuhoutuneen Venäjän iskussa useita koteja. Siellä ainakin kolme ihmistä loukkaantui.

Tieto näiden kahden Ukrainan eteläosan kaupungin pommituksista tuli vain tunteja ennen kuin YK:n pääsihteeri Guterres saapui maahan.

Guterres vieraili Ukrainassa tätä ennen huhtikuussa. Pääkaupunki Kiova joutui tuolloin ilmahyökkäyksen kohteeksi samaan aikaan kun YK:n pääsihteeri oli kaupungissa.

--

Lähteenä myös AFP.