Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nicaraguan poliisi pidätti katolisen piispan piiritettyään tämän pappilaa kaksi viikkoa

Nicaraguan poliisi pidätti katolisen kirkon piispa Rolando Alvarezin piiritettyään tämän pappilaa Matagalpan kaupungissa kaksi viikkoa. Pidätyksen syyksi kerrottiin "epävakauttavat ja provokatiiviset" toimet.

Piispaa epäillään valtion vastaisesta toiminnasta.

Piispan tukijoiden mukaan pidätys tehtiin väkivaltaisesti. Viranomaiset ovat kertoneet, että piispa on viety pääkaupunki Managuaan 130 kilometrin päähän Matagalpasta ja hän on kotiarestissa.

Kirkko on vahvistanut, että Alvarez majailee perheelleen kuuluvassa talossa. Kardinaali Lepoldo Brenes sai vierailla piispan luona ja kertoi tämän fyysisen kunnon heikentyneen.

EU: Nicaraguassa yli 180 poliittista vankia

Amerikan valtioiden järjestön (OAS) pääsihteeri Luis Almagro vaati lauantaina Nicaraguan viranomaisia vapauttamaan välittömästi Alvarezin, jonka viranomaiset ottivat kiinni perjantaina.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi lausunnossaan olevansa erittäin huolestunut Nicaraguan hallinnon "kansalaisyhteiskunnan ja myös katolisen kirkon vastaista toimista".

Länsimaiden mukaan Nicaraguan presidentin Daniel Ortegan hallinto on jatkuvasti kiristänyt otettaan ja vangituttanut kymmenittäin hallinnon vastustajia ja kansalaisaktivisteja.

Nicaraguan yhä itsevaltaisemmaksi syytetty hallinto ja kirkko ovat olleet napit vastakkain satojen ihmisten kuolemaan johtaneiden vuoden 2018 mielenosoitusten jälkeen.

Ortegan mukaan mielenosoitukset olivat Yhdysvaltain yritys syöstä hänet vallasta. Viime presidentinvaaleissa vuonna 2021 kaikki Ortegan pääkilpailijat olivat vankilassa.

Euroopan unionin mukaan Nicaraguassa on yli 180 poliittista vankia.