Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Zelenskyi varoittaa Venäjän saattavan asettaa ukrainalaissotilaita oikeuden eteen itsenäisyyspäivänä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti sunnuntaina, että Venäjä saattaa provosoida ja asettaa ukrainalaisia sotilaita oikeuden eteen Ukrainan itsenäisyyspäivänä. Zelenskyi siteerasi mediatietoja siitä, että Venäjä valmistelisi Mariupolin piirityksen aikana kiinniotettujen ukrainalaistaistelijoiden asettamista julkiseen oikeudenkäyntiin.

– Jos tämä halveksittava oikeudenkäynti tapahtuu, jos näin tehdään rikkoen kaikkia sopimuksia ja kansainvälisiä säännöksiä, jos tapahtuu väärinkäytöksiä... Tämä tulee olemaan raja, minkä jälkeen neuvottelut eivät enää olisi mahdollisia, sanoi Zelenskyi.

Ukrainan itsenäisyysjulistuksesta tulee tällä viikolla kuluneeksi 31 vuotta. Samana päivänä tulee kuluneeksi kuusi kuukautta siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan maahan.

Julkisia kokoontumisia kielletty

Pääkaupunki Kiovassa ja Harkovassa on kielletty julkiset kokoontumiset itsenäisyyspäivänä ja sen lähipäivinä turvallisuuteen vedoten.

– Venäjä saattaa yrittää tehdä jotain inhottavaa ja erityisen julmaa, sanoi Zelenskyi lauantaina.

Zelenskyin mukaan Ukrainan tulee olla riittävän vahva vastustamaan provokaatiota ja "saada miehittäjät maksamaan teoistaan".

Zelenskyin neuvonantajan Myhailo Podoljakin mukaan Venäjä saattaisi lisätä pommituksia.

– Venäjä on vanhanaikainen valtio, joka linkittää toimintansa tiettyihin päivämääriin, sanoi Podoljak ukrainalaisen uutistoimiston mukaan.

Venäjä on pommittanut Harkovaa viikkojen ajan.

---

Uutista korjattu klo 5.57: Ukrainan itsenäisyyspäivä on tällä viikolla eikä ensi viikolla, kuten virheellisesti aiemmin kerrottiin.