Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unicef: Ukrainan sodassa on kuollut tai haavoittunut vähintään noin tuhat lasta

Ukrainan sodassa on kuollut tai haavoittunut jo ainakin 972 lasta Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen. Lapsiuhrien määrästä kertoi YK:n lastenjärjestö Unicef.

Unicef täydentää, että Ukrainassa kuolleiden ja haavoittuneiden lasten todellinen määrä on luultavasti paljon suurempi. Ukrainassa kuolee tai haavoittuu päivittäin keskimäärin noin viisi lasta, järjestö arvioi.

Suurin osa lasten vammoista on aiheutunut räjähteistä, jotka eivät tee eroa siviilien ja taistelijoiden välillä.

Fyysisten vammojen lisäksi melkein kaikki lapset Ukrainassa ovat altistuneet psyykkisesti stressaaville tapahtumille, YK:n lastenjärjestö korostaa. Lisäksi sotaa pakenevilla lapsilla on merkittävä perheestä eroamisen, väkivallan, ihmiskaupan ja seksuaalisen hyväksikäytön riski.

Unicef vaatii Ukrainaan välitöntä tulitaukoa lasten suojelemiseksi.

YK huolissaan Venäjän ottamien sotavankien kohtelusta

YK:n mukaan Venäjä valmistautuu syyttämään ukrainalaisia sotavankeja tavalla, joka voi olla sotarikos.

YK:n ihmisoikeusasioiden toimisto kertoo olevansa huolissaan kuvista, jotka näyttävät metallisia häkkejä joita rakennetaan Mariupolin raunioissa sijaitsevaan filharmoniseen saliin.

Kansainvälinen humanitäärinen laki kieltää perustamasta tuomioistuimia yksinomaan sotavankien tuomitsemiseen, ja oikeudenmukaisen ja tavanomaisen oikeuskäsittelyn epääminen on sotarikos, kertoi ihmisoikeusasioiden toimiston edustaja Ravina Shamdasani lehdistötilaisuudessa Genevessä.

YK pitää myös mahdollisena, että sotavankeja on kidutettu tunnustuksen saamiseksi.

Venäjä ei lukuisista pyynnöistä huolimatta ole päästänyt riippumattomia tarkastajia paikkoihin, missä sotavankeja pidetään.

USA:n Kiovan-suurlähetystö: Venäjä aikoo lisätä hyökkäysyrityksiä Ukrainassa

Venäjä aikoo lisätä hyökkäysyrityksiä siviili-infrastruktuuriin ja hallintorakennuksiin Ukrainassa lähipäivinä, arvioi Yhdysvaltain Kiovan-suurlähetystö turvallisuustiedotteessaan.

Suurlähetystö kehottaa kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta maateitse, jos se on turvallisesti mahdollista.

Ukrainan itsenäisyysjulistuksesta tulee huomenna keskiviikkona kuluneeksi 31 vuotta. Samana päivänä tulee kuluneeksi kuusi kuukautta siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan maahan.

Pääkaupunki Kiova on jo ilmoittanut julkisten kokoontumisten kieltämisestä. Lisäksi ainakin Harkovassa julistettiin ulkonaliikkumiskielto.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on uutistoimisto AFP:n mukaan jo varoittanut, että Venäjä voi yrittää lähipäivinä tehdä jotain erityisen julmaa.

Brittitiedustelu: Venäjä alkoi todennäköisesti viikonloppuna rakentaa kelluvaa siltaa Dneprjoelle

Venäjä aloitti todennäköisesti viikonlopun aikana proomujen siirtämisen kelluvan sillan rakentamiseksi Dneprjoen yli, kertoo Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu.

Kelluvaa siltaa rakennetaan brittitiedustelun mukaan lähelle vaurioitunutta Antoniskyi-siltaa, joka on ollut keskeinen yhteys Venäjän miehittämän Hersonin ja idän välillä. Venäjän joukot sekä paikalliset siviilit ovat jo useiden viikkojen ajan ylittäneet jokea lautoilla.

Dneprjoen ylittävä silta on yli kilometrin pituinen. Alue on ollut Venäjän hallinnassa maaliskuusta lähtien.

Jos Venäjä saa kelluvan sillan valmiiksi, se lähes varmasti lisäisi joenylitysten määrää lauttoihin verrattuna. Kelluva silta olisi kuitenkin edelleen altis Ukrainan joukkojen hyökkäyksille, brittitiedustelu arvioi.

Ukraina aloitti jalkapallokautensa taistelutahdon kohottamiseksi

Sodasta huolimatta Ukraina aloitti tänään jalkapallokautensa Shahtar Donetskin ja Harkovan Metalist 1925 -joukkueiden ottelulla Kiovan olympiastadionilla. Joukkueet pelasivat tasapelin 0–0.

Kertoman mukaan Ukrainan presidentti Zelenskyi teki päätöksen kauden aloittamisesta kohottaakseen maan taistelutahtoa keskellä Venäjän hyökkäyssotaa.

Ottelu alkoi minuutin hiljaisuudella sodassa kuolleiden ukrainalaisten muistolle. Molemmat joukkueet sekä erotuomarit saapuivat stadionille Ukrainan lippuihin verhoutuneina.

Turvallisuussyistä otteluissa ei tule olemaan yleisöä paikan päällä.

Edellinen jalkapallokausi katkesi Venäjän hyökkäykseen, ja se päätettiin virallisesti lopettaa ennenaikaisesti huhtikuussa.

------

Lähteen myös uutistoimisto AFP