Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sadonkorjuutyöt ovat käynnissä, mutta sateinen sää haittaa viljan korjuuta

Sateiset säät ovat tehneet viljapeltojen sadonkorjuusta haasteellista, kertoo maatalouden asiantuntijaorganisaatio ProAgria.

Sateet ovat aiheuttaneet lakoa ja pelkona on tähkäidäntä, mikä heikentää viljan laatua. Märät pellot eivät myöskään kanna kunnolla raskaita puimureita.

Elokuu on ollut sateinen muun muassa Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Puinnit ovat tällä hetkellä sateiden vuoksi keskeytyksissä Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa sekä Keski-Suomessa. Uudellamaalla taas on alueita, joilla vettä ei ole saatu useisiin viikkoihin.

Jos säät jatkuvat sateisena, on vaarana, että kaikkea viljaa ei saada korjattua.

Myös perunannostot odottavat märkien peltojen kuivumista monilla tiloilla, jotta maa kestäisi koneiden painoa. Sokerijuurikkaan satonäkymät ovat tällä hetkellä keskimääräistä paremmat koko viljelyalueella, mutta myös sen nostoja peltojen märkyys varjostaa.

Säilörehusato on kuitenkin ollut kesän aikana keskimääräistä parempi lähes koko Suomessa. Lähes puolet tiloista aikoo tehdä vielä kolmannen säilörehusadon. Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa kolmannen sadon uskotaan jäävän pieneksi kuivuuden vuoksi. Pirkanmaalla moni aikoo korjata vielä kolmannen sadon, vaikka toinen sato jäi vaatimattomaksi.

Vihannesten sadosta näyttäisi tiedotteen mukaan tulevan normaali ja laatukin näyttäisi olevan hyvä. Helle ja kuivuus ovat kuitenkin alueittain tuottaneet haasteita viljelijöille, sillä peltojen kastelu on tuonut ylimääräisen kuluerän.

Marjakausi taas on kääntymässä loppua kohden, mutta pensasmustikan, tyrnin ja karhunvadelman sadonkorjuu jatkuu. Mansikkaa ja vadelmaa saadaan vielä kasvutunneleista.