Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten eläkevaroista pyyhkiytyi pois 16 miljardia euroa

Työeläkevarat supistuivat tammi-kesäkuussa 16 miljardia euroa, kertoo Työeläkevakuuttajat Tela. Toisella vuosineljänneksellä pudotus oli yhdeksän miljardia euroa. Työeläkevaroja oli kesäkuun päättyessä 239 miljardia euroa.

Laskua aiheutti pörssilistattujen osakkeiden ja korkosijoitusten heikko kehitys alkuvuoden aikana. Kokonaisuudessaan eläkevarojen sijoitustuotto oli ensimmäisen vuosipuoliskon ajalta reaalisesti peräti 10,7 prosenttia miinuksella.

Vuoden toisella vuosineljänneksellä entisestään kohonnut inflaatio ja talouden heikot näkymät nakersivat sijoitusmarkkinoiden yleistä luottamusta, mikä näkyi osakeindeksien laskuna.

– Alkuvuosi oli sijoitusmarkkinoilla epävakaa. Inflaation kiihtyminen, yleinen korkotason nousu sekä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttivat myös työeläkesijoituksiin. Vaikutusta oli edelleen myös koronapandemian aiheuttamilla tuotantoketjujen ongelmilla, arvioi Telan analyytikko Kimmo Koivurinne tiedotteessa.

Hänen mukaansa eläkevaroista yli puolet on osake- ja osaketyyppisissä sijoituksissa. Näistä varsinkin listattujen osakkeiden lyhyen aikavälin arvonvaihtelu voi olla suurta.

– Osakkeiden tuotto-odotus on kuitenkin muita omaisuuslajeja korkeampi pitemmällä aikajänteellä, jolla työeläkevarojen sijoitustuottoja on mielekästä tarkastella, Koivurinne sanoo.

Vakavaraisuus vahvalla tasolla

Koivurinne kertoo, että sijoitusten hajauttaminen loivensi tappioita, sillä kiinteistösijoitukset ja vaihtoehtoiset sijoitukset olivat vielä nimellisesti plussalla.

Hän huomauttaa, että eläkevarojen laskua tänä vuonna edeltää hyvä sijoitusvuosi 2021, jolloin varat kasvoivat noin 33 miljardilla eurolla.

– Työeläkejärjestelmään on kerätty puskuria huonojen aikojen varalle, mistä kertoo vahvalla tasolla oleva yksityisalojen työeläkevakuuttajien riskinkantokykyä kuvaava vakavaraisuus, Koivurinne sanoo.

Tela on työeläkevakuutusyhtiöiden etujärjestö. Suomen suurimmat eläkevakuutusyhtiöt ovat Keva, Ilmarinen ja Varma.