Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoan hinta nousi heinäkuussa yli 12 prosenttia vuoden takaisesta – tuotantopanokset kallistuivat

Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat kohosivat heinäkuussa 12,4 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Päivittäistavarakauppa ry. Järjestön mukaan kuluttajahintoja nosti tuotantopanosten kallistuminen.

Ruoan hinta nousi selvästi enemmän kuin yleinen hintataso. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli heinäkuussa 7,8 prosenttia.

– Kasvavan kauppalaskun lisäksi kuluttajien arkea rasittaa sähkön ja polttonesteiden hintojen nousu. Huomenna alkavassa budjettiriihessä tulisi löytää nopeita ratkaisuja suomalaisten kuluttajien ostovoiman vahvistamiseksi ja luottamuksen palauttamiseksi, sanoo Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto tiedotteessa.

Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat neljä prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 6,7 prosenttia viime vuoden heinäkuuhun verrattuna.

Päivittäistavarakaupan jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo kohosi heinäkuussa kuitenkin vain 0,7 prosenttia vuoden takaisesta. Vähittäismyynnin arvo oli vajaat 1,9 miljardia euroa.

Vähittäismyynnin arvon kohoaminen selvästi hintoja hitaammin viittaa siihen, että kuluttajat ovat ostaneet halvempia tuotteita tai vähentäneet ostojaan.