Sosiaaliseen mediaan ei kannata julkaista aivan kaikkea, kertoo Check Pointin tietoturva-asiantuntija Jarno Ahlström Ylen haastattelussa.
Esimerkiksi kuvissa näkyvät arkiset esineet voivat saattaa julkaisijan alttiiksi rikoksille. Kuten vaikka kotiavaimet.
– Nykyaikaisten kännyköiden kamerat ovat niin korkealaatuisia, että niillä otetuista kuvista pystyy näkemään avaimen hammastuksen, Ahlström kertoo Ylelle.
Monista avaimista on hänen mukaansa mahdollista tehdä jäljennös pelkän kuvan perusteella.
Myös festivaalien pääsyliput ja VIP-passit on mahdollista väärentää sosiaalisen median kuvista. Alhström kertoo, että paljaalla silmällä parin metrin päästä on vaikea erottaa passin aitoutta, jos se on kuvan perusteella väärennetty.
Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Toni Reinikainen kehottaa, että kuvia ottaessa tapahtumien pääsylipuista kannattaa peittää ainakin sarjanumerot, QR- ja viivakoodit, sillä joku löytää niille aina käyttöä.
Sairaalareissun sattuessa kohdalle kuvasta kannattaa myös jättää pois oma sairaalaranneke, johon on kirjattu potilaan tiedot.
– Kehottaisin aina miettimään, onko kuvan julkaisusta hyötyä julkisuuden tai oman imagon kannalta vai voiko siitä olla enemmän haittaa. Kuvan taustalle on voinut jäädä jotain, mitä ei ole huomannut, Reinikainen sanoo.
Tällaisia huomaamattomia asioita voivat olla myös koulutodistuksessa näkyvät henkilötiedot kuten syntymäaika ja kotiosoite, sekä ajoneuvon rekisterikilpi.
Ahlströmin mukaan valtaosa somekuvien avulla tehdyistä laittomuuksista rajoittuu melko pieniin rikoksiin. Jos vahinko on jo tapahtunut, paljoa ei ole tehtävissä. Kuvan voi poistaa yleisön näkyviltä ja toivoa, ettei sitä ole otettu talteen.