Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä ihmeen Nafo? Tällainen on Venäjän informaatiovaikuttamista vastaan humoristisilla koirakuvilla taisteleva liike, jonka jäseneksi pääsee kuka tahansa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kiihdyttänyt myös sodankäyntiä informaatiotilassa. Merkittävä osa informaatiosodasta käydään sosiaalisessa mediassa.

Venäjän harjoittaman informaatiovaikuttamisen vastavoimaksi on kohonnut viime aikoina sosiaalisessa mediassa aktiivisesti toimiva kollektiivi, joka kutsuu itseään Nafoksi.

Nafo on lyhenne sanoista North Atlantic Fellas Organisation, eli vapaasti suomentaen Pohjois-Atlantin kundiliitto. Nimi on leikkimielinen versio puolustusliitto Naton nimestä. Nafolla ei ole tiettävästi tarkkaa organisaatiorakennetta, vaan sen jäseneksi voi ilmoittautua kuka tahansa.

Ryhmä on noussut viime aikoina kansainvälisten medioiden, kuten esimerkiksi Washington Postin, Economistin ja Politicon otsikoihin. Suomessa Nafosta on kirjoittanut esimerkiksi Ilta-Sanomat.

Nafon tunnistaa sosiaaliseen mediaan ladatuista meemeistä, joissa Ukrainan sodasta otettuihin valokuviin on editoitu Shiba Inu -koirarodusta muokattuja hahmoja pukeutuneena ukrainalaisiin sotilasasuihin, verryttelypukuun tai johonkin muuhun. Meemeissä esiintyy usein yhdysvaltalaisvalmisteinen Himars-raketinheitinjärjestelmä, jota Ukrainan asevoimat ovat hyödyntäneet taisteluissa Venäjän asevoimia vastaan.

Vice-uutissivuston mukaan sosiaalisen median käyttäjät julkaisevat Venäjää pilkkaavia Nafo-meemejä erityisesti vastauksina Venäjä-mielisiin propagandajulkaisuihin, yleensä suurissa määrissä. Näin Nafo pyrkii vaikeuttamaan Venäjä-mielisiä julkaisuja jakavien toimintaa sosiaalisessa mediassa.

Julkaisutoiminnan ohella Nafon "jäsenet" ovat keränneet rahaa Ukrainan tueksi.

Ukrainan puolustusministeriö antoi Nafolle tunnustusta 28. elokuuta viestipalvelu Twitterissä, jossa se julkaisi mitä luultavimmin Nafolta peräisin olevan meemin.

– Olemme yleensä kiitollisia kansainvälisille kumppaneillemme turvallisuusavusta. Mutta tänään haluamme antaa tunnustuksen ainutlaatuiselle kokonaisuudelle – North Atlantic Fellas Organisationille. Kiitos kovasta taistelustanne Kremlin propagandaa ja trolleja vastaan, ministeriö kirjoitti.

Suosionosoituksiin liittyi myös Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov, joka vaihtoi Twitter-tilinsä profiilikuvan Nafon hänestä tekemälle kuvanmuokkaukseksi. Kuvassa Reznikovilla on oikeassa kädessään Ukrainan puolustusministeriön tunnusta kantava kilpi ja vasemmassa kädessä Himars-raketinheitin.

Ensimmäinen Nafoon yhdistettävä meemi ilmestyi toukokuun lopulla.

Ukrainan Australian ja Uuden-Seelannin suurlähettiläs Vasyl Myroshnytsenko kertoo brittiläiselle Byline Timesille seuranneensa Nafon toimintaa jonkin aikaa.

Hän tuli tietoiseksi Nafosta, kun hän joutui itse Venäjän verkkohyökkäysten kohteeksi. Nafo auttoi häntä jakamalla hänen omia julkaisujaan ja peittämällä Venäjä-mielisiä julkaisuja.

– Olen vuosia taistellut venäläistä disinformaatiota ja propagandaa vastaan. Mielestäni Nafo on erittäin innovatiivinen asia, koska he kykenevät saamaan monia ihmisiä liikkeelle. Periaatteessa jokainen, jolla on vapaa-aikaa, ymmärtää Twitterin toiminnan ja tuntee aiheen, voi osallistua ponnisteluihimme, Myroshnytsenko sanoo.

– Venäjä pystyy ylläpitämään suuria trolliarmeijoita. Kun 1 000 tai 2 000 ihmistä on palkkalistoilla päivittäin vahvistamassa venäläisiä ääniä sosiaalisessa mediassa ja kaikki on koordinoitua, sitä on vaikea torjua.

Nafo käyttää hänen mukaansa huumoria torjuakseen väärää tietoa.

– Tapa, jolla he tekevät sen, on erittäin fiksu, Myroshnytsenko sanoi, lisäten että Nafon ruohonjuuritason luonne on keskeinen osa sen toimintaa.