Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistöverotuksen uudistus siirtyy – lisäisi taloudellista epävarmuutta

Kiinteistöverotuksen uudistusta koskevaa hallituksen esitystä ei anneta eduskunnalle tällä hallituskaudella, kertoo valtiovarainministeriö. Ministeriön mukaan hallitus on arvioinut, että nykyisessä tilanteessa ei ole syytä antaa eduskunnalle uudistusesitystä, joka väistämättä lisäisi taloudellista epävarmuutta asumisen kustannusten noustessa.

Kiinteistöverouudistuksen tavoitteena on uudistaa kiinteistöverotuksen arvostamisperusteet vastaamaan nykypäivän kustannus- ja hintatasoa sekä alueellisia hintaeroja.

Tavoitteena on myös, että uudistus parantaisi kiinteistöverojen tasapuolisuutta ja neutraalisuutta.

Selvitysten mukaan rakennusten ja maapohjan verotusarvot ovat jääneet yleisesti jälkeen kustannus- ja hintakehityksestä. Lisäksi maapohjan hinnat ovat eriytyneet alueellisesti ja rakennustyyppejä on tullut lisää sen jälkeen, kun nykyinen kiinteistöverojärjestelmä on otettu käyttöön.

Ei saisi aiheuttaa kohtuuttomia muutoksia kenellekään

Valtiovarainministeriö kertoo, että toukokuun lopussa päättyneellä lausuntokierroksella uudistustarvetta kannatettiin laajasti. Etenkin elinkeinoelämä ja kiinteistönomistajat kiinnittivät kuitenkin huomiota vaikeuksiin arvioida uudistusesityksen vaikutuksia kiinteistönomistajille,

Hallitusohjelman mukaan uudistus ei saa johtaa kohtuuttomiin muutoksiin kenenkään kiinteistöverossa.

Lausuntokierroksella esiintyi huolestuneisuutta kiinteistöverotuksen kiristymisestä kuntien arvioidessa tarpeitaan paikata tulopohjaansa kiinteistöveron kautta.