Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannet jättivät hyvästit Neuvostoliiton viimeiselle johtajalle Mihail Gorbatshoville tänään – Putin ei osallistu hautajaisiin

Tuhannet venäläiset kävivät hyvästelemässä Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatshovin Moskovassa kaikille avoimessa muistotilaisuudessa lauantaina. Muistotilaisuus kesti noin kolme ja puoli tuntia Moskovan ammattiliittojen talolla.

Gorbatshov haudataan muistotilaisuuden jälkeen vaimonsa Raisan viereen Novodevitshin hautausmaalle. Hautajaiset eivät ole valtiolliset, vaikka valtio on osallistunut niiden järjestelyihin.

Kremlin tiedottajan mukaan presidentti Vladimir Putin ei pääse hautajaisiin aikataulujensa takia. Putin kävi kuitenkin jättämässä jäähyväiset Gorbatshoville tämän arkulla torstaina.

Moskovan ammattiliittojen talolla on aiemmin järjestetty monien Neuvostoliiton johtajien hautajaistilaisuuksia. Talon pilarisalissa on pidetty muun muassa Vladimir Leninin ja Josif Stalinin hautajaisseremoniat.

Gorbatshov oli kuollessaan 91-vuotias. Hän oli ensimmäinen yli 90-vuotiaaksi elänyt venäläisjohtaja.

Gorbatshov toi "vapauden henkäyksen"

Surijat jonottivat hiljaa jättääkseen hyvästinsä Gorbatshovin avoimen arkun luona. Pylvässalissa arkkua reunustivat kunniavartijat Venäjän lipun alla.

Gorbatshov tunnetaan Neuvostoliiton avautumiseen johtaneiden perestroikan ja glasnostin – uudistamisen ja avoimuuden – isänä. Hänet palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1990. Hänen ajamansa politiikka oli keskeisessä roolissa kylmän sodan loppumisessa sekä Neuvostoliiton hajoamisessa, josta häntä on arvosteltu Venäjän mediassa.

Surijoiden joukossa nähtiin kaikenikäisiä ihmisiä. Monet osallistujista sanoivat Gorbatshovin avanneen Venäjän ulkomaailmalle.

– Se oli vapauden henkäys, jota oli kaivattu pitkään. Se oli vapaus pelosta, sanoi paikalle saapunut 41-vuotias kääntäjä Ksenia Zhupanova salin sisäänkäynnillä.

– Vastustan sitä, että meidät suljetaan pois ulkomaailmasta. Kannatan avoimuutta ja vuoropuhelua. Tämän (Gorbatshov) osoitti maailmalle, hän kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

Neuvostoliiton uudistajaa muistellaan Venäjällä ristiriitaisesti

Gorbatshovin kuoleman jälkeen Putin kommentoi Gorbatshovilla olleen merkittävä vaikutus maailmanhistorian kulkuun. Hän on kuitenkin aiemmin myös harmittelut Neuvostoliiton kaatumista.

Valtionjohtajat ympäri maailmaa ovat muistelleet Gorbatshovia kunnioittavasti ja puhuneet hänestä rauhan miehenä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi Gorbatshovin tuoneen enemmän vapautta miljoonille ihmisille ja luoneen turvallisemman maailman.

Berliinissä suruliputetaan lauantaina Gorbatshovin muistoksi.

Ulkomaisista johtajista vain Unkarin pääministeri Viktor Orban osallistuu hautajaisiin.

Haavisto: Gorbatshovin perintö on hyvin suuri

Myös Suomen johto on muistellut Gorbatshovia lämpimästi. Lauantaina Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa puhunut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistutti Gorbatsovin tehneen paljon työtä myös ympäristön eteen.

– Gorbatshovin perintö on hyvin suuri. Meillä on kyllä syytä muistaa häntä ja hänen elämäntyötään, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan ei ole oikein luonnehtia Venäjää "aina samanlaiseksi". Esimerkiksi Gorbatshovin kaudella Venäjä oli hyvinkin erilainen kuin tänä päivänä, hän sanoi.