Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euron arvo alimmillaan kahteenkymmeneen vuoteen – kurssilla ei suuria vaikutuksia Suomen talouteen, sanoo ekonomisti

Euron arvo on pudonnut tänään alimmilleen 20 vuoteen. Valuutan kurssi kävi maanantaina noin 0,7 prosentin laskussa, ja euron arvo oli 0,9878 Yhdysvaltain dollaria. Arvo on alin sitten joulukuun 2002. Alkuillasta euro oli toipunut 0,9921 dollariin.

Pudotusta edelsi venäläisen energiajätti Gazpromin perjantainen ilmoitus, että Venäjältä Saksaan kulkevaa Nord Stream 1 -kaasuputkea ei avata huollon jälkeen suunnitellusti.

Euron kurssi on heikentynyt suhteessa dollariin vuoden alusta lähtien. Taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

– Viime aikoina ajava tekijä on ollut Euroopan energiakriisi, arvioi Nordean korko- ja valuuttamarkkinoista vastaava pääanalyytikko Jan von Gerich.

Hänen mukaansa Euroopan talousnäkymät verrattuna Yhdysvaltoihin näyttävät aika paljon heikommilta, mikä heikentää euron kurssia.

Yhdysvalloissa talouskehitys on ollut vahvempaa ja inflaatio on kiihtynyt nopeammin. Yhdysvaltain keskuspankki lähti kiristämään rahapolitiikkaa huomattavasti aikaisemmin kuin Euroopan keskuspankki ja on nostanut ohjauskorkoaan enemmän kuin EKP.

– Keskuspankkien eroava polku on tukenut dollaria euroa vastaan, von Gerich sanoo.

Hän huomauttaa myös, että dollari hyötyy epävarmoina aikoina eräänlaisen turvasataman asemasta.

EKP:n odotetaan nostavan ohjauskorkoaan tällä viikolla jopa 0,75 prosenttiyksiköllä. Von Gerichin mukaan tämä tukee euroa, mutta markkinat ovat jo hinnoitelleet sen sisään. Jos EKP kuitenkin signaloi, että suuret koronnostot jatkuvat ja pankki on valmis tukemaan euroa, sillä voisi olla pidempiaikaisia vaikutuksia euron arvoon.

Voimakas ohjauskorkojen nosto olisi toisaalta omiaan heikentämään edelleen euroalueen talousnäkymiä. Von Gerich arvioi, että talousnäkymien heikentyminen entisestään veisi euron vieläkin tukalampaan asemaan.

Euron kurssilla ei ole suurta roolia sähkön hinnassa

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo, ettei euron kurssi sinällään ole Suomen talouden kannalta niin merkityksellisessä roolissa. Euron heikkeneminen voisi periaatteessa parantaa yritysten kilpailukykyä, mutta yrityksillä ei ole tällä hetkellä vapaata tuotantokapasiteettia lisätä vientiä.

– Valuutan heikkeneminen lisää jossakin määrin tuonti-inflaatiota, mutta en näe, että se olisi erityisen merkittävässä roolissa tällä erää, Heiskanen arvioi

Öljyn dollareissa määräytyvä hinta on pudonnut, mutta euroissakin hinta on hänen mukaansa laskenut. Enemmän energiakysymys kietoutuu sähkön hintaan, joka määräytyy euroissa.

– Euron kurssilla ei niin suurta roolia siinä ole, Heiskanen sanoo.

Hänen mukaansa sähkön hintakehitys ja yleinen inflaatio heikentävät ostovoimaa, ja Suomen talous on painumassa maltilliseen taantumaan. Hallitus kuitenkin tukee ostovoimaa merkittävissä määrin talven aikana sähkön hinnan ollessa korkeimmillaan.

Maakaasun hinta ampaisi jyrkkään nousuun

Gazpromin perjantaisen ilmoituksen seurauksena maakaasun hinta ampaisi Euroopassa markkinoiden avattua nousuun. Keskeisenä mittarina pidetty hollantilainen TTF-futuurihinta nousi maanantaina korkeimmillaan kolmellakymmenellä prosentilla 284 euroon megawattituntia kohti.

Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla Suomen aluehinta oli maanantaina alkuillasta 487 euroa megawattitunnilta. Kaasun hinta on sidoksissa Pohjoismaidenkin sähkömarkkinoihin, koska kaasulla tuotetaan runsaasti sähköä Keski-Euroopassa.

Sähkön hintaan Suomessa voi vaikuttaa se, että hallitus on esittänyt eduskunnalle 10 miljardin euron valtuutusta, jonka pohjalta valtio voi myöntää energiayhtiöille lainoja ja takauksia. Kyseessä on viimesijainen rahoitusvaihtoehto kaatumisvaarassa oleville yhtiöille.

Samantapaisia toimia on tehty myös Ruotsissa, joka on ilmoittanut olevansa valmis tukemaan energiamarkkinoita tarjoamalla yhtiöille runsaan 20 miljardin euron suuruista rahoitusta. Ruotsin valtiopäivät äänestivät paketista maanantaina. Kaikki puolueet hyväksyivät paketin, kertoo Ruotsin televisio SVT.

Energiayhtiö Fortumin osake päätyi tukilupauksista huolimatta lähes yhdeksän prosentin syöksyyn Helsingin pörssissä. Fortum tuottaa sähköä niin Suomessa kuin Ruotsissa.

Pörssisähkö halvempaa kuin viime viikolla

Sähkön pörssihinta oli maanantaina aamulla viime viikkoa alemmalla tasolla. Korkeimmillaan se kävi yhdeksän aikaan, jolloin sähkön keskihinta oli arvonlisäverottomana 51,99 senttiä kilowattitunnilta. Ennusteen mukaan sähkön hinta on kalleimmillaan iltaseitsemän ja -kahdeksan aikaan, jolloin se maksaa keskimäärin 54,99 senttiä kilowattitunnilta.

Viimeisen kuukauden sisään sähkön hinta kävi korkeimmillaan elokuun 8. päivä, jolloin se oli arvonlisäverottomana 82,97 senttiä kilowattitunnilta.