Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsidemokraatit listasi hallitusneuvotteluihin sata vaatimusta, puolet koskee rikollisuutta ja maahanmuuttoa

Ruotsidemokraatit olisi mieluiten mukana mahdollisessa oikeistohallituksessa sunnuntain valtiopäivävaalien jälkeen, sanoo puheenjohtaja Jimmie Åkesson. Jos se ei käy päinsä, riippuu puolueen tuki hallitukselle sen ulkopuolelta useista ehdoista, Åkesson sanoo.

– Odotamme saavamme paljon vaikutusvaltaa, hän tiivisti keskiviikkona.

Ruotsidemokraatit on laatinut hallitusneuvotteluja varten noin sadan vaatimuksen luettelon. Vaatimuksista osapuilleen puolet liittyy rikollisuuden ja maahanmuuton vastustamiseen.

Päällimmäisinä luettelossa ovat rikoksiin syyllistyneiden aiempaa helpompi karkottaminen maasta, koko maata koskeva kerjäämiskielto sekä erityisten tarkastusalueiden perustaminen. Viimeksi mainituilla poliisi saisi tarkastaa henkilöitä ilman konkreettista rikosepäilyä.

Puolue haluaa myös laskea rikosvastuun alaikärajaa sekä koventaa rikoksista tuomittujen rangaistuksia.

Tulkinnanvaraa ei saa jäädä

Åkesson alleviivasi samalla, etteivät puolueen vaatimukset ole ehdottomia, vaan niistä voidaan neuvotella. Hänen mukaansa on selvää, etteivät kaikki ruotsidemokraattien tavoitteet toteudu.

– Mitä suurempi ruotsidemokraatit on vaalien jälkeen, sitä paremmat edellytykset meillä on varmistaa, että meille tärkeimmät kysymykset menevät läpi uudessa hallituksessa, Åkesson sanoi.

Hänen mukaansa ruotsidemokraatit ei tue uutta hallitusta ennen kuin asioista on sovittu kirjallisesti ja yksityiskohtaisesti niin, ettei tavoitteisiin jää tulkinnanvaraa. Porvariblokissa erityisesti liberaaleilla on arveltu olevan vaikeuksia hyväksyä ruotsidemokraattien linjauksia.

Ruotsidemokraatit on ollut tuoreimmissa mielipidekyselyissä porvarileirin suosituin puolue. Silti mahdollisen vallanvaihdon yhteydessä päähallituspuolueen aseman on odotettu siirtyvän sosiaalidemokraateilta perinteiselle pääoppositiopuolueelle maltilliselle kokoomukselle.