Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoria poikia houkuteltu lähettämään intiimejä kuvia somessa ja sen jälkeen kiristetty rahaa – poliisilla tutkittavana kymmenkunta tapausta

Itä-Uudenmaan poliisille on tullut tutkittavaksi kymmenkunta tapausta, joissa nuoret ovat joutuneet kiristyksen kohteeksi intiimien valokuvien ja videoiden vuoksi. Poliisi kertoo tiedotteessa, että tapaukset ovat tulleet ilmi tämän vuoden kevään ja syksyn välisenä aikana.

– Nuoret, näissä tapauksissa pääsääntöisesti pojat, on saatu ottamaan itsestään kuva tai video, jossa näkyy henkilön kasvot ja intiimialue, ja lähettämään se sosiaalisen median kanavissa yksityisviestinä, kertoo rikosylikonstaapeli Eija Valonen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen lapsirikostutkinnasta.

Tämän jälkeen nuoria on kiristetty maksamaan rahaa ja esitetty uhkaus, että muuten kuvat jaetaan nuoren ystäville ja lähipiirille. Vaaditut summat ovat olleet useita satoja, jopa tuhansia dollareita.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että kiristyskeskustelut on käyty pääosin englannin kielellä ja tekijöiden jäljet vievät sähköpostien ja IP-osoitteiden perusteella ulkomaille. Yksittäisten tekijöiden IP-osoitetiedot vievät useaan eri maahan.

Poliisi kehottaa nuoria harkitsemaan tarkoin, mitä ja minkälaisia kuvia somekanaviin ja yksityisiin keskusteluihin kannattaa itsestään laittaa.

– Kannattaa myös tutustua omien sometiliensä yksityisyysasetuksiin ja tarkistaa, miten julkisia tilit ovat. Oma seuraajapiiri kannattaa tarkoin harkita ja rajata, eli on hyvä tarkistaa, kenellä kaikilla on pääsy katsomaan henkilön omia julkaisuja ja kuka pystyy laittamaan sinulle viestiä, Valonen muistuttaa.