Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies yritti polttaa hengiltä ex-puolisonsa ja pienet lapsensa Helsingin Ylä-Malmilla – tuomittiin yli 10 vuoden vankeuteen

Helsingin käräjäoikeus on antanut yli kymmenen vuoden vankeustuomion miehelle, joka yritti polttaa hengiltä entisen puolisonsa ja kaksi pientä lastaan Helsingin Ylä-Malmilla toukokuussa.

Mies sytytti yöllä tuleen talon, jonka yläkerrassa nainen ja lapset olivat nukkumassa. Lapset olivat tapahtuma-aikaan 4- ja 2-vuotiaat.

Käräjäoikeuden tuomiossa kerrotaan, että mies oli koonnut halkokasoja talon ulko-ovien eteen ja takaseinälle. Hän oli sytyttänyt kaksi halkokasaa palamaan, ja kaksi muuta kasaa eivät syttyneet. Pääoven edessä ollut kasa esti oven avaamisen sisältä, tuomiossa sanotaan.

Takaseinän halkokasasta tulipalo levisi lautaverhoiltua seinää pitkin räystäslinjalle ja kattorakenteisiin.

Lapset kuitenkin heräsivät palon aiheuttamiin ääniin ja herättivät äitinsä. Myös naapurit havaitsivat palon ja saapuivat auttamaan.

Nainen ja lapset pääsivät nopeasti ulos talosta naapureiden avulla. Oikeudessa todistajina olleiden naapureiden mukaan talossa oli silloin jo paljon savua.

Palotarkastajan lausunnon mukaan nainen ja lapset olivat todellisessa hengenvaarassa muun muassa siksi, että palo kehittyi nopeasti ja myrkyllisen savun muodostus oli nopeaa.

Palon sytyttänyt mies poistui paikalta soittamatta hätäkeskukseen ja varmistamatta, että asukkaat ovat hereillä. Mies löydettiin aamuyöllä Pasilasta, missä poliisi otti hänet kiinni.

Talo tuhoutui palossa korjauskelvottomaksi. Palokunta onnistui estämään palon leviämisen viereisiin taloihin.

Mies sanoi toimineensa hetken mielijohteesta

Nainen ei osannut kertoa varmasti, miksi mies oli sytyttänyt tulipalon. Naisen mukaan he olivat tapahtuma-aikaan huonoissa väleissä. Naisen mukaan miehen ja lasten välit olivat kuitenkin olleet hyvät ja lämpimät, tuomiossa kerrotaan.

Mies kiisti syytteet murhan yrityksistä ja tuhotyöstä. Miehen mukaan hänen tarkoituksenaan ei ollut vahingoittaa rakennusta tai ihmisiä. Hänen mukaansa tarkoitus oli polttaa halkokasoja jonkin aikaa ja sammuttaa ne sitten. Mies sanoi toimineensa päihtyneenä hetken mielijohteesta.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että mies oli tahallaan yrittänyt tappaa naisen ja lapset. Oikeuden mukaan miehen on katsottava ymmärtäneen, että kuolema on varsin todennäköinen seuraus, kun puurakenteisen talon takaseinälle sytytetään haloista tulipalo yöaikaan.

Käräjäoikeus katsoi miehen toimineen erityisen raa'alla ja julmalla tavalla sekä vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen.

Oikeus tuomitsi 37-vuotiaan miehen 10 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen kolmesta murhan yrityksestä sekä tuhotyöstä. STT ei julkaise tuomitun miehen nimeä uhrien suojelemiseksi.