Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntaliiton mukaan alle viidesosalla kunnista on valmis suunnitelma sähkökatkojen varalta – valtaosa kunnista arvioi, että energiaa pitää säästää lisää

Kuntien varautumisessa sähkökatkoihin on Suomessa parannettavaa, kertoo Kuntaliitto tiedotteessaan. Liiton tuoreessa kyselyssä alle viidennes kunnista ilmoitti, että niillä oli valmis suunnitelma sähkökatkojen varalle. Noin puolella vastanneista kunnista varautumissuunnitelma oli sen sijaan tekeillä.

Lisäksi puolessa kunnista kuntien varavoimakoneet olivat käytössä ainoastaan kriittisimpiä kohteita varten. Noin kaksi kolmasosaa kunnista ilmoitti, että olemassa olevien varavoimakoneiden käytettävyys oli tarkastettu kuluvan vuoden aikana.

Kuntaliiton kyselyyn vastasi elo–syyskuun taitteessa yhteensä 80 erikokoisen kunnan edustajat.

Säästöille olisi enemmän tarvetta kuin nähdään mahdolliseksi

Kyselyssä yhdeksän kuntaa kymmenestä arvioi, että energian lisäsäästötoimien aloittaminen on tarpeellista. Kuitenkin vain kolme neljästä vastaajasta katsoi, että potentiaalia lisäsäästöille on vielä olemassa aiemmin tehtyjen säästöjen jälkeen.

Kuntien säästötoimista saivat eniten kannatusta uudet energiainvestoinnit kuten lämpövuotojen tukkiminen, led-valaistuksen lisääminen ja rakennusautomaatio. Lisäksi erilaisten valaistusten vähentäminen, kiinteistön käyttäjien opastus ja huonelämpötilan lasku nähtiin kannatettavina säästötoimina.

Uimahalleissa mahdollisina säästötoimina nousivat esiin saunojen käyttöaikojen rajoitukset ja allasveden lämpötilan laskeminen.

Kyselyssä hieman useampi kuin neljä kuntaa viidestä kertoi, että kunnissa oli meneillään selvitystyö energian lisäsäästöjen löytämiseksi. Noin kymmenesosa kunnista ilmoitti jo päättäneensä lisäsäästöistä.

Neljännes ennustaa, että kuntien sopimusten hinnat nousevat jo tänä vuonna

Suurin osa vastaajista arvioi sähkön hinnan nousevan kuntien omissa sopimuksissa tämän ja ensi vuoden aikana.

Kyselyssä neljännes vastaajista ennusti, että hinnat nousevat jo kuluvan vuoden aikana. Reilu kolmannes puolestaan arvioi, että hintojen nousu näkyy sähkösopimuksissa ensi vuonna. Noin neljännes oli sitä mieltä, että nousi näkyy vasta vuonna 2024.

Kyselyyn vastanneista kunnista kaksi kolmasosaa omisti osuuksia energiayhtiöistä.