Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäiset kuvat julki uudesta kuninkaasta – puhuu briteille illalla televisiossa

Kuningas Charles III on kuningatarpuolisonsa kanssa matkalla Skotlannista Balmoralin linnasta Lontooseen, jossa hänen on määrä pitää illalla kansalle ensimmäinen puheensa hallitsijana.

Charles on määrä julistaa virallisesti kuninkaaksi huomenna lauantaina Lontoossa tapahtuvassa seremoniassa, kertoo maan kuningashuone. Seremonia tapahtuu St. Jamesin palatsissa Lontoossa. Sen on määrä alkaa kello aamukymmeneltä Britannian aikaa.

Tässä yhteydessä kerrotaan vielä muodollisesti kuningattaren kuolemasta. Kuninkaan hallitsijanimi on Charles III.

Virallinen kuninkaaksi julistaminen tapahtuu, kun ritariupseeri julistaa Charlesin kuninkaaksi St. Jamesin palatsin parvekkeella. Tämä tapahtuu juhlallisesti sen jälkeen, kun fanfaarit ovat ensin soineet kuninkaan kunniaksi.

Kuningattaren kuolemasta käynnistyi kuninkaallisen perheen suruaika, joka kestää seitsemän päivää hautajaisten jälkeen. Hautajaispäivää ei ole vielä ilmoitettu, mutta sen on arvioitu olevan 11 päivää kuoleman jälkeen.

Suruaikana kuninkaallisten viralliset tapaamiset perutaan, ja Britannian liput liehuvat puolitangossa kuninkaallisissa residensseissä, hallituksen rakennuksissa, asevoimissa ja Britannian ulkomaanedustustoissa.

Kirkkojen kellot soivat Britanniassa perjantaina puoliltapäivin kuningatar Elisabetin muistoksi, ja tuntia myöhemmin ammuttiin 96 tykinlaukausta kuningattaren muiston kunniaksi. Myös parlamentin ylä- ja alahuone pitivät istuntonsa aluksi hiljaisen hetken eilen kuolleen monarkin kunniaksi.

Lontoossa St. Paulin katedraalissa järjestetään perjantaina kuningattaren kuoleman johdosta yleisölle avoin jumalanpalvelus.