Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä lähettää lisää joukkoja Harkovaan – "Putin maksaa sodasta kovaa hintaa"

Venäjä on lähettämässä lisää joukkoja Harkovan alueelle Itä-Ukrainaan, jossa on käynnissä Ukrainan joukkojen vastahyökkäys, kertovat venäläiset uutistoimistot.

Tass- ja Ria Novosti -uutistoimistojen jakamassa Venäjän puolustusministeriön videossa näkyy päällystetyllä tiellä liikkuva sotilaskolonna. Osaan ajoneuvoista on kiinnitetty Venäjän lippu ja maalattu Z-tunnus, jolla venäläiset merkitsevät kalustonsa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan päätös joukkojen lisäämisestä korostaa Venäjän kärsimien tappioiden määrää sodassa.

– Ukrainassa on valtava määrä venäläisiä sotilaita. Valitettavasti ja traagisesti (presidentti Vladimir) Putin on osoittanut, että hän tulee syöksemään paljon ihmisiä tähän (sotaan), Blinken sanoi.

– Tällä on valtava hinta Venäjälle ja sen tulevaisuudelle.

Blinken vastasi perjantaina toimittajien kysymyksiin sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä, jossa hän oli aiemmin keskustellut Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

Torstaina Blinken vieraili Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Vierailun yhteydessä Blinken ilmoitti Yhdysvaltojen uudesta, noin 2,8 miljardin dollarin suuruisesta, sotilasavusta Ukrainalle ja muille eurooppalaisille maille, joihin Venäjän uhka mahdollisesti kohdistuu.

Ukraina valtasi Balaklijan kaupungin takaisin

Aiemmin tänään uutisoitiin, että Ukrainan joukot ovat vallanneet takaisin Balaklijan kaupungin Harkovan alueella. Kaupunki ehti olla venäläisten hallussa liki puoli vuotta, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi.

Uutistoimisto AFP:n paikalla olevan toimittajan mukaan tie Harkovasta Balaklijaan oli perjantaina auki. Tiellä oleville armeijan tarkastuspisteille oli muodostunut pitkiä armeijan ajoneuvojen ja siviiliautojen jonoja.

Harkovan venäläiseen paikallishallintoon kuuluvan Vitali Gantshevin mukaan Balaklijan kaupungissa ja sen ympäristössä käydään raskaita taisteluita. Gantshev myönsi, ettei Balaklija ole enää venäläisten hallussa.

Gantshevin mukaan ukrainalaiset yrittävät murtaa rintamalinjan myös Balaklijan pohjoispuolella.

– Nyt kun venäläisiä reservejä on tuotu tänne, joukkomme tekevät vastarintaa, Gantshev sanoi.

Ukrainan mukaan sen joukot ovat edenneet vastahyökkäyksissään niin pohjoisessa, etelässä kuin idässäkin. Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot ovat vallanneet noin tuhat neliökilometriä alueita syyskuun alun jälkeen.

Esimerkiksi Harkovan alueella Ukraina on vallannut takaisin yli 20 kylää tai kaupunkia, maan armeija kertoi torstaina.

Ukrainan presidentin neuvonantajan Mihailo Podolyakin mukaan joukkojen rivakka eteneminen todistaa, että Ukrainalla on kykyä vallata takaisin alueitaan.

– Jäätynyttä konfliktia ei tule. Ukraina on todistanut, että se pystyy käyttämään tehokkaasti moderneja länsimaisia aseita, Podolyak kirjoitti Twitterissä.